Det er blevet årstid for grønkål, og det synes jeg er dejligt. Grønkål kan bruges til mange ting, og hjemme hos mig er den i dag blevet brugt i en smoothie.
Grønkål er dronningen af A vitaminet beta-caroten. Grønkål er nemlig den type kål som indeholder mest A vitamin! Det er godt for dit syn, din hud samt hjælper til at forhindre lunge og mundhulekræft. Derudover indeholder det også meget af B vitaminet folat, K vitamin, C vitamin og er rig på calcium, kalium og jern. Jern er afgørende for et godt helbred, såsom dannelsen af hæmoglobin og enzymer, transportering af ilt til forskellige dele af kroppen og cellevækst. Grønkål, som med broccoli og andre kål, indeholder også sulforaphane (især når hakket eller blendet), et kemikalie med stærke anti-kræft egenskaber. Sammen med andre kål, er grønkål også en kilde til indol-3-carbinol, et kemikalie, som øger DNA-reparation i celler og som blokerer væksten af kræftceller.
Grønkål har faktisk mere C-vitamin end en appelsin. Ca. 2,5 dl. hakket grønkål indeholder 134 procent af dit anbefalede daglige indtag af C-vitamin, mens en almindelig appelsin indeholder 113 procent af det daglige C-vitamin. Det er især bemærkelsesværdigt, fordi 2,5 dl. grønkål kun vejer 67 gram, mens en almindelig appelsin vejer 131 gram. Med andre ord, gram for gram, grønkål indeholder mere end dobbelt så meget C-vitamin som en appelsin.
Køb det dog økologisk! Grønkål er nemlig en af de mest sandsynlige afgrøder som kan have resterende pesticider. Et økologisk grønkål er super godt til at afgifte med. Det er fyldt med fibre og svovl, som begge er gode til at afgifte kroppen og holde din lever sund.
Her er de ingredienser, som du skal bruge:
- 2 små/1 stor banan
- ¼ agurk
- ½ avocado
- 15 gr. skrællet ingefær
- 1 presset lime
- 125 gr. spinat
- 65 gr. grønkål
- 1 tsk. (eller efter lyst) chiafrø på toppen
- Vand efter lyst
Blend alle ingredienserne i en blender og server i glas. Pynt med hakket grønkål og chiafrø på toppen. Med hensyn til vand, så fylder jeg vand i citronpresseren med limesaften i, hvilket gør at smoothien får en cremet/yoghurt-agtig konsistens. Hvis du vil have den mere flydende og bare have mere smoothie, så hæld mere vand i.Denne smoothie er ikke en dessert smoothie! Den er ikke sød, den er kålstærk! En afgiftende helse smoothie – som gør kroppen det godt 😉