Når man får gæster, er det en god anledning til at bage! For nylig bagte jeg en lækker æbletærte uden brug af gluten, laktose eller tilsat sukker! Den blev rigtig god og den mættede godt, så derfor får du da lige opskriften her. Der bliver 8 store stykker af denne veganske æbletærte:
Til bunden skal du bruge:
- 150 gr. valnødder
- 100 gr. mandler
- 250 gr. bløde dadler (ca. 18 stk.)
- 130 gr. fuldkornsrismel
- 1 knivspids af himalaya salt
- 30 gr. kokosolie
- Vand indtil ønsket konsistens (jeg brugte 50 ml. vand)
Til fyldet skal du bruge:
- 4 økologiske æbler
- 200 gr. bløde dadler
- 1 tsk. vaniljepulver (f.eks. fra Urtekram)
- 1 tsk. stødt kanel
- ½ tsk. stødt kardemomme
- ½ tsk. stødt nellike
- Evt. lidt vand indtil ønsket konsistens
Tænd ovnen på 200 grader og start med at lave bunden. Start med at blende nødderne så det bliver til mel, og hvis du har en foodprocessor, kan du derefter blende resten sammen til en stor masse. Ellers blender du dadlerne (husk at tage stenene ud først) sammen med vandet og kokosolien, og tilføjer fuldkornsrismel og himalaya salt til blandingen med de malede nødder og ælter det hele godt sammen (også daddelmassen) indtil det har fået en god fast klistret konsistens.
Tag så ca. 2/3 af dejen og rul den anden del til en klump, put husholdningsfilm rundt om og stil i køleskabet. Tag din tærteform frem og put bagepapir på den (så bliver det lettest af få æbletærten ud af formen).
Pres så den 2/3 af dejen ned i, og sørg for at komme godt op ad kanterne. Prik nogle huller med en gaffel, hvilket forhindrer eventuelle luftbobler. Når ovnen er varm skal den forbages i 15 minutter.
Imens kan du lave fyldet. Til det tager du først stenene ud af dadlerne og så blender du dem, indtil det er blevet en klistret masse. Brug evt. lidt vand her, hvis blenderen/foodprocessoren har svært ved at køre rundt. Put det op i en blandingsskål sammen med vaniljepulver, kanel, kardemomme og nellike, og bland det godt.
Skær nu fine både af de 4 æbler og bland i. Sørg for at daddelmassen kommer godt rundt på alle stykker æble.
Når bunden er færdig tager du den ud og skruer ovnen ned på 175 grader. Så fylder du tærten op med æble-daddel-blandingen, og tager resten af dejen ud fra køleskabet.
Nu skal den rulles ud på bordet og skæres i strimler, som du pynter med ovenpå æblerne, ligesom vist på billedet. Tærten puttes ind i ovnen igen, og skal nu have ca. 30 minutter (men hold øje, så toppen ikke bliver for mørk).
Lad tærten køle af i ca. et kvarter inden servering. Servér med kokosflødeskum! Kagen er også fremragende dagene efter. Opbevares i køleskabet 😉
Uhm den ser god ud 🙂
Tusind tak, den smagte også rigtig godt! Den må du prøve at lave en gang! 😉