Endelig får du her en opskrift på et glutenfrit og vegansk rugbrød. Det både ligner og smager hen af rugbrød, og er fyldt med nærende frø, kerner og glutenfrie melsorter. Det er vildt let at lave og mætter rigtig godt.
Det skal dog lige siges, at det jo egentlig ikke er et rugbrød, da det ikke indeholder rug, fordi rug indeholder gluten. Så det er en glutenfri version af det gode danske rugbrød.
Brødet er perfekt indeni, ingen store lufthuller og det er heller ikke klægt eller falder sammen, hvis du følger min fremgangsmåde. Jeg er meget tilfreds med resultatet! 😉
Til 2 brød skal du bruge:
- 10 dl vand
- 10 spsk. loppefrøskaller
- 2 tsk. tørgær
- 2 tsk. xanthan gum
- 3 tsk. himalayasalt
- 30 g carobpulver
- 80 g hørfrø
- 80 g sesamfrø
- 50 g græskarkerner
- 150 g hel boghvede
- 100 g hirseflager
- 300 g sorghummel
- 100 g fuldkornsrismel
- 150 g boghvedemel
Sådan gør du:
Varm vandet i din elkedel til det har en temperatur på ca. 52 grader. Hæld det over i en stor røreskål og rør loppefrøskallerne i med et lille piskeris. Lad det stå og trække imens du blander de resterende tørre ingredienser i en anden skål. Sørg for at tørgæren bliver blandet godt med de andre ingredienser. Hæld så ca. halvdelen over i væsken (som gerne nu skal have en temperatur på mellem 44 og 48 grader) og lad røremaskinen røre rundt et øjeblik til det meste af melet er rørt ind i dejen. Hæld så det sidste af melblandingen i og lad røremaskinen stå og røre rundt nogle minutter til dejen er blevet æltet godt.
Fordel dejen i to aflange forme dækket med bagepapir. Stik en gaffel 2 cm ned i dejen på hele overfladen. Lad brødene stå overdækket og hæve i ca. 1 time, eller indtil du kan se de har hævet.
Put brødene ind i en forvarmet ovn på 200 grader uden varmluft (med varmluft kun 180 grader). De skal bages i 50 minutter, hvorefter de skal tages ud af formen og bagepapiret med det samme, og stilles på en forhøjet rist for at køle af. De skal først skæres i, når de er helt afkølet.
Rugbrødet skal opbevares på køl, hvor det kan holde sig en uges tid, men ideelt set er det aller bedst hvis du skærer brødet op og putter det i fryseren. Brødet skal dog helst ristes, når det har været på frys, men det er super let, du rister bare det frosne brød og det bliver sprødt og lækkert.
Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂
Dette blogindlæg indeholder affiliate link.