Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Jeg er begyndt at bruge stofbind i stedet for almindelige engangsbind! Og så tænker du måske: ”Stofbind?! Hvorfor bruge stofbind?” Jo, det er der virkelig mange grunde til, som jeg vil fortælle dig om i dette blogindlæg.
Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Det gik faktisk først op for mig, at der fandtes stofbind, da jeg begyndte, at undersøge mulighederne for stofbleer til min datter, da jeg var gravid i 2018. De fleste netbutikker der sælger stofbleer sælger nemlig også stofbind. Dog skulle der lige gå endnu et år, før jeg tog springet og kontaktede Line fra www.koogko.dk om at prøve de fine stofbind fra Imse Vimse. Og jeg skal love for, at jeg er glad for, at jeg gjorde det!

Når du først har prøvet stofbind, går du ikke tilbage! Der er så utrolig mange fordele ved at bruge stofbind i stedet for engangsbind. Om du så bruger stofbindene alene under din menstruation, eller i kombination med en menstruationskop (du kan læse mere om det her: Hvorfor bruge en menstruationskop?), så fungerer de bare tiptop. Jeg har testet disse her lækre stofbind fra Imse Vimse på begge måder, og det fungerer super godt, om du så gør det ene eller det andet.

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Her er mine grunde til, hvorfor jeg bruger stofbind:

  1. Det føles rarere og mere naturligt at have på. Intet som kan genere huden.
  2. Du undgår kunstig kemi og skadelige stoffer samt plastik og allergifremkaldende stoffer, som ellers ville have røget direkte op i din allermest intime zone.
  3. Det er meget mere miljøvenligt. Du sparer naturen for utrolig store mængder af affald – affald med kemi i!
  4. Det er billigere. Selvom du skal bruge lidt flere penge til at starte med, så går der ikke mange måneder, før du ville have brugt samme sum på engangsbind. Stofbind kan nemlig holde i op til 10 år, hvis man håndterer dem som brugsanvisningen siger.
  5. De er stort set duftfrie. Engangsbind og tamponer lugter ikke godt. Det er pga. kemien der er i, som får det til at lugte dårligt og sødligt/råddent.
  6. De er åndbare. Med stofbind sørger du for, at dit underliv kan ånde, fordi de ikke er lavet af plastik. De er dermed ikke ligeså svedige at have på, og der er mindre chance for, at du får svamp, kløe eller andre gener i dit underliv.
  7. De er sikre at bruge. Stof suger nemlig meget bedre end plastik og papir. Hvis man bløder meget, kan man købe stofbind med ekstra sug.
Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Stofbindene fra Imse Vimse er bygget op af 4 absorberende lag af økologisk bomuld samt et lag i PUL mod underbukserne, der gør det lækagesikkert. PUL står for polyurethane laminate, og er en tynd, fleksibel og vandtæt membran, som er den mest miljøvenlige kemiske måde at gøre tekstiler vandtætte på. Stofbindet har vinger og lukkes med trykknap, hvor der er to forskellige indstillingsmuligheder. Stofbindene er som sagt lavet af økologisk bomuld og er også OEKO-TEX certificeret. Imse Vimse tilbyder 3 forskellige slags stofbind: Trusseindlæg, dagsbind og natbind.

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Jeg har bemærket noget der er ret smart ved stofbindet: man kan nemt flytte på bindet, når det er klikket fast, hvis man vil have det lidt længere om bagpå eller foran. Det er ret smart, og ikke muligt med engangsbind med vinger.

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Men mærker jeg ikke knapperne?

Nej, jeg kan ikke mærke dem, hverken når jeg går, står, sidder eller ligger. Jeg havde troet, at jeg måske ville kunne mærke det når jeg cykler, men jeg mærker heller ingenting der! Det kan selvfølgelig komme an på sædet.

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Hvordan foregår vask af stofbind?

Når du har brugt dit stofbind, lægger du det blot i en wetbag eller en spand med vand. (Jeg anbefaler også, at du først lige skyller bindet i vasken.) Efter 2-3 dage skal de vaskes på 60 grader uden skyllemiddel, og det kan du enten gøre med andet hvidvask som tåler 60 grader, eller hvis du bruger moderne stofbleer til dit barn, så kan du vaske det sammen med dem. Det kan også være en fordel at give det et kort koldt skyl i maskinen, inden du starter vaskeprogrammet. Hæng dem derefter til tørre eller tør dem i tørretumbler på lav varme.

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Men bliver bindende ikke grimme og plettede?

Jo hvis du ikke håndterer dem korrekt, så kan de godt blive det. Hvis du gerne vil holde dine bind så pæne og pletfrie som muligt, så skal du skylle dit brugte bind i vand lige når du skifter det, og lægge det i en wetbag eller en spand med vand. (Jeg lægger dem i samme wetbag som min datters stofbleer kommer i.) Du skal også sørge for at vaske det efter 2-3 dage, hvis du vil have blodpletter helt væk. Og skulle det ske, at dit bind alligevel har fået en plet efter vask, så læg det til tørre i solen. Solen er nemlig helt fantastisk til, at fjerne pletter på naturstoffer som er våde.

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Men der må der være nogle ulemper… eller hvad?

Personligt så synes jeg ikke selv, at der er nogle ulemper ved stofbind. Men hvis du er lidt sart, og ikke kan lide, at skylle dine stofbind efter brug (og derved muligvis røre ved dit blod), så kan det føles som en ulempe. Det kræver også mere arbejde at bruge stofbind, fordi du netop skal vaske dem og hænge dem til tørre. Det kan for nogen også være en ulempe. Personligt for mig er det ikke ekstra arbejde, da jeg i forvejen vasker min datters stofbleer, og stofbindene bliver jo bare vasket og hængt op sammen med dem.

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Konklusionen på min anmeldelse af stofbind:

Hvis du er en menstruerende kvinde, så anbefaler jeg 100%, at du bruger stofbind i stedet for engangsbind. Om du så gør det i kombination med en menstruationskop eller ej, så er stofbindet i mine øjne simpelthen ”et must”, for at opnå maksimal komfort og minimal kemi under din menstruation. Det er en win-win-situation for både din krop og Moder Jord.

Stofbind kan bl.a. købes af søde Line på www.koogko.dk

Tak fordi du læste med! Jeg håber, at du kunne bruge det til noget 🙂

Hvorfor bruge stofbind? (Anmeldelse af stofbind)

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂

Tusinde tak til Ko og ko for at have sponsoreret dette blogindlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *