Hvorfor bruge en menstruationskop? (anmeldelse af menstruationskoppen)

Hvorfor bruge en menstruationskop? (anmeldelse af menstruationskoppen)

Jeg bruger en menstruationskop i kombination med stofbind, når jeg har menstruation. Hvis du er en kvinde og endnu ikke bruger en menstruationskop, så kan du glædeligt læse med her, når jeg svarer på spørgsmålet: Hvorfor bruge en menstruationskop?
Hvorfor bruge en menstruationskop? (anmeldelse af menstruationskoppen)

Jeg begyndte, at bruge en menstruationskop i 2013. Jeg ville ønske, at den havde været ligeså populær da jeg var teenager og begyndte at menstruere, men jeg er glad for, at jeg trods alt har brugt den i mange år nu.

Fra 2013 til 2019 har jeg brugt en Lady-cup str. A. Den har jeg været utrolig glad for, og den eneste grund til, at den blev skiftet ud i 2019, var fordi jeg skulle have en str. B fordi jeg havde født et barn. Jeg valgte så, at prøve en anden model, for at se hvordan den ville fungere. Jeg har altså brugt Organicup siden sommeren 2019, og den er jeg også rigtig glad for.

Men stop lige en halv… hvad er en menstruationskop?

En menstruationskop er et alternativ til tamponer og/eller bind. Det er en lille silikone-kop, der opsamler menstruationsblodet, og kan bruges igen og igen.

Hvorfor bruge en menstruationskop? (anmeldelse af menstruationskoppen)

Hvordan virker en menstruationskop?

Menstruationskoppen foldes som et C og sættes op i skeden, hvor den åbner sig op og laver et vakuum, så den bliver siddende og opsamler menstruationsblodet. Det er en god idé, at vaske dine hænder, inden du sætter menstruationskoppen op, så der ikke kommer uønskede bakterier med. Når menstruationskoppen er fuld, tager du den blot ud ved at ophæve vakuumet og trække i menstruationskoppens stilk. Derefter tømmer du den i toilettet og skyller den med rindende vand i vasken, før du sætter den op igen. Hvis man til nød ikke har adgang til vand, kan man godt sætte den op igen uden, og så vaske den når man kan.

Når din menstruationscyklus er færdig skal den koges, hvorefter den puttes i den lille pose som medfølger. Koppen skal også altid koges inden du bruger den igen, så sikrer du god hygiejne.

Hvorfor bruge en menstruationskop? (anmeldelse af menstruationskoppen)

Her er mine grunde til, hvorfor jeg bruger en menstruationskop:

 1. Den er meget sundere end tamponer. Den indeholder ingen tilsætningsstoffer eller kunstig farve. Ingen hormonforstyrrende eller allergifremkaldende stoffer. Den indeholder 100% medicinsk silikone. Den udtørrer heller ikke slimhinderne i skeden, så du slipper for risikoen for TSS ((Toksisk Shock Syndrom), som er forbundet med brugen af tamponer.
 2. Den er bæredygtig og kan bruges igen og igen. Den kan holde op til 10 år, og giver ingen affald.
 3. Den er meget billigere. En menstruationskop koster mellem ca. 169 og 249 kroner. Det er et engangsbeløb, så derfor sparer du mange tusinde kroner, i modsætning til hvis du skulle have købt engangsbind og tamponer ind hver måned.
 4. Den kan rumme mere blod end tamponer og engangsbind. Den kan holde op til 3 gange så meget blod!
 5. Den skal sjældent tømmes. Den kan sidde op til 12 timer, og kan sidde natten over, medmindre man har en kraftig blødning.
 6. Den fylder ingenting ift. alle de engangsbind og tamponer du ellers ville have brugt. Den er derfor også super smart at have med, når du skal ud at rejse.
 7. Den er sikker at bruge. Hvis du sætter den korrekt op, så vil du ikke bløde igennem, medmindre koppen bliver fuld inden du tømmer den 😉 Netop af den grund bruger jeg altid min menstruationskop sammen med et stofbind. Du kan læse mere om stofbind her.
 8. Den kan ikke mærkes. Hvis du har sat den korrekt op, så kan du slet ikke mærke, at du har den på!

Hvor køber jeg en menstruationskop?

Menstruationskopper kan købes i flere netbutikker og helsekoster. Jeg har købt min Organicup hos Netspiren.

Men er der slet ikke nogen ulemper?

Jo der er nogle få ulemper, dog er det ingenting ift. fordele.

 • Hvis du er nybegynder, så skal du sandsynligvis øve dig nogle gange med at sætte koppen op og tage den ud, før du er tilfreds.
 • Din menstruationskop kan blive misfarvet, men det er jo kun en kosmetisk ulempe, og man kan købe farvede kopper hvis man vil!
 • Hvis du ikke kan lide, at røre ved dit eget blod, så kan dette være en ulempe, da man kan risikere, at få blod på hænderne når man bruger den. Det vaskes dog super let af.
 • Man kan opleve, at det kan være svært at tisse, når man har koppen sat i.
 • Man kan komme til at presse koppen ud, når man skal af med sin afføring. I dette tilfælde er det en god idé, at tage koppen helt ud, inden du skal presse.

Konklusion på min anmeldelse af menstruationskoppen:

Hvis du er en menstruerende kvinde, så anbefaler jeg 100%, at du bruger en menstruationskop i stedet for tamponer. I mine øjne er det simpelthen ”et must”, for at opnå maksimal komfort og minimal kemi under din menstruation. Det er en win-win-situation for både din krop og Moder Jord.

Menstruationskoppen kan bl.a. købes her: Organicup.

Tak fordi du læste med! Jeg håber, at du kunne bruge det til noget 🙂

Hvorfor bruge en menstruationskop? (anmeldelse af menstruationskoppen)

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂

Dette blogindlæg indeholder affiliate link.