Vegansk og glutenfri bryllupskage (rå)

Da jeg blev gift den 24. juni 2017 havde jeg selv lavet vores bryllupskage. Det var en vegansk og glutenfri bryllupskage (rå), som smagte rigtig skønt med masser smag af sommer.

Jeg er meget tilfreds med denne bryllupskage. Hvis du er vant til at lave rå kager med brug af nødder, dadler og kokosolie, så er den ganske let at lave. Dit vigtigste redskab er en stærk foodprocessor og tålmodigheden! Jeg lavede ikke hele kagen på en dag. Jeg lavede hver etage på hver sin dag, så jeg i alt brugte 3 dage. Det tog ca. 2 timer hver gang. Det gode ved en rå kage er, at den har godt af at blive frosset ned, på den måde får den rigtig sat sig, og samtidig kan du lave den nogle dage i forvejen, så du ikke bliver stresset lige op til den store dag. Husk at have rigeligt med plads i fryseren!

En rå kage som denne her, er muligvis en af de dyrere kager at lave. Nødder, dadler og kokosolie er ikke ligefrem billigt, men hvis du kender ingredienserne og mængderne i god tid i forvejen, kan du holde udkig efter tilbud og slå til, så sparer du allerede der en del penge. Men selvom det måske er lidt dyrere, så er den altså mange gange sundere end traditionelle bryllupskager. Alt er naturligt og uforarbejdet. Du får sunde fedtstoffer fra nødderne og kokosolien, naturligt frugtsukker og kokossirup, som påvirker blodsukkeret mindre end almindeligt hvidt sukker. Og hvis du oven i købet også køber økologiske råvarer, så er det altså et rigtig sundt valg af kage 😉

Bryllupskagen består af en nødde- og chokoladebund med smeltet chokolade ovenpå. Derefter kommer der et lime/bananlag og til sidst et jordbærlag. Denne bryllupskage er i 3 etager. Øverste etage har en diameter på 19 cm. Mellemste etage har en diameter på 24 cm. og den nederste på 34 cm. Kagerne er derfor en anelse mindre, som du kan se på billederne. Hvis du har en kageopsats som har mindre diametre, kan du stadig godt følge min opskrift, så vil kagen bare blive lidt højere, og det er som regelen bare flot. Vær dog opmærksom på hvor meget mindre den er, så kagen ikke bliver for høj til at kunne være i opsatsen.

Og nu til selve opskriften.

Til den øverste og dermed mindste kage skal du bruge:

Bunden:

  • 200 g valnødder
  • 200 g udstenede dadler
  • 50 g kokosmel
  • ½ tsk. himalayasalt
  • 35 g usødet kakaopulver
  • 50 g mørk chokolade

Det hvide lag:

  • 150 g cashewnødder (vejet inden iblødsætningen)
  • 1 banan
  • Limesaft og skal fra ½ lime
  • 70 g kokosolie
  • 20 g kokossirup
  • 1 tsk. vaniljepulver

Det røde lag:

  • 150 g cashewnødder (vejet inden iblødsætningen)
  • 300 g friske jordbær (vejet uden stilk)
  • 50 g kokosolie
  • 20 g kokossirup
  • 10 g chiafrø

Til den midterste og dermed mellemste kage skal du bruge:

Bunden:

  • 300 g valnødder
  • 300 g udstenede dadler
  • 75 g kokosmel
  • 3/4 tsk. himalayasalt
  • 52 g usødet kakaopulver
  • 75 g mørk chokolade

Det hvide lag:

  • 225 g cashewnødder (vejet inden iblødsætningen)
  • 1,5 banan
  • Limesaft og skal fra 3/4 lime
  • 105 g kokosolie
  • 30 g kokossirup
  • 1,5 tsk. vaniljepulver

Det røde lag:

  • 225 g cashewnødder (vejet inden iblødsætningen)
  • 450 g friske jordbær (vejet uden stilk)
  • 75 g kokosolie
  • 30 g kokossirup
  • 15 g chiafrø

Til den nederste og dermed største kage skal du bruge:

Bunden:

  • 600 g valnødder
  • 600 g udstenede dadler
  • 150 g kokosmel
  • 1,5 tsk. himalayasalt
  • 104 g usødet kakaopulver
  • 150 g mørk chokolade

Det hvide lag:

  • 450 g cashewnødder (vejet inden iblødsætningen)
  • 3 banan
  • Limesaft og skal fra 1,5 lime
  • 210 g kokosolie
  • 60 g kokossirup
  • 3 tsk. vaniljepulver

Det røde lag:

  • 450 g cashewnødder (vejet inden iblødsætningen)
  • 900 g friske jordbær (vejet uden stilk)
  • 150 g kokosolie
  • 60 g kokossirup
  • 30 g chiafrø

Sådan gør du:

Du bestemmer selv hvilken af kagerne du vil starte med at lave. Da de er ens er fremgangsmåden for alle 3 kager den samme. (Jeg startede med den mindste og øverste kage, det er den der er flest billeder af)

Dagen inden du går i gang (eller mindst 6 timer før) skal du sætter cashewnødderne i blød i vand. Når du så går i gang med bunden, skal du starte med at blende valnødderne i din foodprocessor. Udsten derefter dadlerne og blend dem sammen med valnødderne til en cremet masse. Tilsæt derefter kokosmel, salt og kakaopulver og blend igen.

Find så din kageform frem og læg kageplast rundt langs kanten af formen. Det er helt klart et must, så det er let at tage kagen ud af formen bagefter. Pres så dejen ned i formen og husk at brug en udstikker til midten, hvis det er nødvendigt for din kageopsats. Sæt altså udstikkeren i midten, inden du putter kagedejen derned, så slipper du for overskydende kage. (Dette gælder IKKE den øverste kage, som du ser flest billeder af)

Hak chokoladen nogen lunde ensartet og smelt den derefter i et vandbad. Hæld den ud over bunden og put kagen i fryseren, så det hurtigt størkner.

Gå så i gang med det hvide lag. Hæld vandet fra cashewnødderne og put dem i din foodprocessor sammen med banan, limesaft, limeskal (riv det på et rivejern), kokosolie, kokossirup og vaniljepulver. Blend godt og grundigt indtil det har fået en ensartet konsistens. Fordel det ud over bunden når chokoladen er størknet. Sæt kagen i fryseren igen, imens du laver det røde lag.

Hæld igen vandet fra cashewnødderne og put dem i din foodprocessor. Skær stilken fra jordbærrene og put dem i sammen med kokosolien, og kokossirup. Blend til det har fået en ensartet konsistens. Tilsæt så chiafrøene og blend kort tid. Fordel det røde lag ud over det hvide lag og sæt i fryseren, indtil aftenen før den store dag. Der skal den i køleskabet så den kan tø. Kagen vil stadig være fast når den er i køleskab.

Når du laver den største af kagerne vil det sandsynligvis være nødvendigt for dig, at lave kagen af to omgange. Den er nemlig så stor at mængderne ikke passer i en normal størrelse foodprocessor. I så fald halverer du bare mængderne, (faktisk er halvdelen præcis den mængde som står under den mellemste kage) og når du har lavet den første omgang bund, laver du den sidste inden du putter det i formen, og sådan fortsætter du med de andre lag også.

På den store dag skal kagen pyntes. Jeg synes, at kagen her er flot ganske enkel som den er, uden pynt på siderne osv. Jeg kan godt lide at man kan se de forskellige lag. Pynt kagen på midten ind mod stangen med f.eks. friske jordbær med stilk, mynteblade og spiselige blomster i sæson, som f.eks. hybenrose, hyldeblomster, lavendel, kamilleblomster, morgenfrue, tallerkensmækkere. Kun fantasien sætter grænser. Du kan også vælge flere bær end jordbær. Måske ribsklaser og solbærklaser, hvis de er i sæson når du bliver gift.

Jeg vil anbefale dig, at du får en anden til at samle kagen og pynte den! Det er meget at stå med på din egen bryllupsdag, og selvom du gerne vil pynte den, så var jeg i hvert fald glad for ikke at skulle stå med det før vielsen, jeg tror det hurtigt kan blive stressende, og dagen er til for at nydes 🙂

Held og lykke med bryllupskagen!

Hvis du er interesseret i at høre mere om mit eget bryllup kan du læse med her: Lærke og Christians bryllup. Her kan du læse mere om maden som også var vegansk og glutenfri: Et vegansk og glutenfrit bryllup.

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration” samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂