Sådan styrker du dit immunforsvar om vinteren

At være syg er ikke spor sjovt, men heldigvis kan du selv gøre meget for at undgå det. I dette blogindlæg giver jeg dig 10 gode råd til hvordan du styrker dit immunforsvar om vinteren!

Sådan booster du dit immunforsvar:

 • Få nok søvn
 • Start dagen med et glas lunkent vand med citron
 • Lav ingefærshots
 • Få styr på syre/base balancen med økologiske grøntsager og frugter
 • Spis superfoods
 • Tag en multivitaminpille og D-vitamin tilskud
 • Vær positiv og glad
 • Drik rigeligt med vand
 • Bevæg din krop
 • Luft ud

Når du bliver syg, er det fordi dit immunforsvar er svækket, og derfor ikke kan bekæmpe bakterier og virus. Immunsystemet består af millioner af hvide blodlegemer, der hver især har deres funktion. Nogle nedbryder og æder virus og bakterier, og andre husker en virus til næste gang den kommer i kroppen. Når kroppen angribes med en virus eller med bakterier begynder de hvide blodlegemer et fantastisk samarbejde, hvor de hurtigt nedbryder det fremmede. Immunforsvaret svækkes af utallige ting i dagens samfund, heriblandt sukker, junkfood, konventionelle fødevarer, mangel på søvn, mangel på vand, mangel på bevægelse, mangel på livsglæde, større mængder alkohol, stress og angst. Men lad os fokusere på det positive, nemlig hvordan du styrker immunforsvaret!

Få søvn nok

Søvn er meget vigtigt for kroppens genopbyggelse, både fysisk og psykisk. Hvis du ikke får nok søvn, falder produktionen af T-celler, som er en gruppe af hvide blodlegemer, og dermed forhindrer det kroppen i at have et optimalt immunforsvar. Det er individuelt hvor meget søvn vi har brug for, og afhænger af vores alder, men som voksen er det omkring 7-8 timer. Det er også vigtigt, at du får søvnen på de rigtige tidspunkter i løbet af døgnet. Det skyldes, at din fysiske restitution foregår bedst mellem kl. 22 og 02 og den psykologiske mellem 02 og 06.

Lunkent vand med citron

Et andet godt fif for at styrke dit immunforsvar er, at starte din morgen med at drikke et stort glas lunkent vand med citron, ca. 37 grader som din krop, så den ikke skal bruge energi på at varme kroppen op igen. Brug ikke lunkent vand fra hanen, men hæld kogende vand i det kolde. Pres 1/2 citron ned i og drik gerne flere glas. Dette er bl.a. vigtigt for din helse fordi det:

 • Hjælper bl.a. med at skylle uønskede toksiner ud af din krop.
 • Hjælper på fordøjelsen.
 • Er godt for dit immunforsvar, da citron indeholder meget C-vitamin og antioxidanter som bl.a. hjælper mod forkølelse.
 • Hjælper med at balancere din pH-værdi, da citron er en af de mest basiske fødevarer.
Ingefærshots

Ingefær er kendt for at styrke immunforsvaret, det er virus- og bakteriebekæmpende, og så indeholder det enzymer, som hjælper på din fordøjelse.
Prøv med et ingefærshot! Vask ingefæren og riv den på et rivejern med skrællen på. Det er ikke nødvendigt at skrælle økologisk ingefær, da der sidder gode fibre og næringsstoffer i og lige under skrællen. Pres så saften ud i et lille shotglas, brug f.eks. din hånd til at presse med. Du kan også bruge en hvidløgspresser. Fyld nu resten af glasset med vand og skyl det ned! Fyld dit glas med vand igen, for at få det sidste ingefærsaft med.

Syre/base balancen

En sund og varieret kost er nødvendigt, for at kroppen kan fungere optimalt. Kosten skal helst være så naturlig som mulig og derfor økologisk eller biodynamisk. Ved at vælge økologi undgår du uønsket kemi, du gavner miljøet, og du indtager også automatisk flere vitaminer og mineraler, altså en win-win situation. To super gode måder at få nok med rå grøntsager og frugter, er ved at lave smoothies og grøntsagsjuice. På den måde får du mange vitaminer og mineraler meget hurtigere. For at opretholde din sundhed er det vigtigt, at du respekterer kroppens indvendige pH-balance, som er 7,365. De fleste mennesker spiser alt for meget syredannende føde i forhold til basisk. En god måde at få syre/base balancen på plads på, er ved at spise en masse grøntsager, da de fleste grøntsager er basiske. Kroppen er født med evnen til at helbrede sig selv. Denne evne svækkes hvis syre/base balancen i kroppen ikke er i orden.

Superfoods

Superfoods er fødevarer med ekstra stor koncentration af næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, fedtsyrer og antioxidanter. De styrker derfor vores immunforsvar, og giver energi til cellerne. De fleste fås i supermarkederne. Her er en liste over de let tilgængelige superfoods: Blåbær, hindbær, jordbær, gojibær, morbær, kakao, kokos, nødder, chiafrø, hørfrø, quinoa, hvidløg, grønkål, avocado, broccoli, rødbede, chili, ingefær, gurkemeje, hampefrø og mange flere.
Chili, hvidløg, ingefær og gurkemeje er især super gode at bruge i de kolde måneder til dine varme retter. Gurkemeje virker antiinflammatorisk på grund af stoffet curcurmin, husk dog at gurkemeje skal varmes op, for at få fuld udbytte af dens helbredende egenskaber. Ved at tilføje superfoods til din daglige kost, styrker du dit immunforsvar.

Vitaminer

Solen giver os livsglæde, da den danner endorfiner i det yderste lag af huden. Det øger samtidig produktionen af hvide blodlegemer, som hjælper med at opbygge immunforsvaret. Fra oktober til og med april, får vi i Danmark ikke nok D-vitamin, derfor er det nødvendigt at vi tager D-vitamin tilskud i de måneder, hvis vi vil have et godt immunforsvar. Det er en god idé, at tage en multivitaminpille af høj kvalitet, som f.eks. Omnimin Pure, men de indeholder for lidt D-vitamin, da de officielle anbefalede værdier ikke er nok til at forebygge sygdomme. Læs mere om solens positive kraft her.

Vær positiv

Glæde, optimisme og et positivt livssyn er i høj grad med til at styrke immunforsvaret. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at fylde dig med ting, som gør dig glad, positiv og optimistisk. Masser af forsøg viser at styrkende energigivende tanker har stor indflydelse på hvordan de hvide blodlegemer arbejder. Positive bekræftelser og visualiseringer er gode at bruge hver dag, for at glæde og styrke din krop og sjæl. Sig f.eks. ”Jeg er sund og rask” og tro på det. Hvis du ikke kan tro på det, kan du sige ”Jeg er på vej til at blive sund og rask”. Læs mere om dette emne her.

Få vand nok

Det er vigtigt, at du drikker rigeligt med vand i løbet af dagen. Hvis der ikke er nok vand i kroppen, kan cellerne ikke gøre deres arbejde, såsom at transportere næring og bortskaffe affaldsstoffer. Når du drikker nok vand forbliver dine slimhinder i næsen fugtige, og så kan de bedre nå at fange og bekæmpe virus. Det er individuelt, hvor meget væske vi har behov for, da det afhænger af, hvor meget vi vejer, hvor gamle vi er, og hvad vi udsætter kroppen for. Men som en tommelfingerregel skal du drikke en 1/3 af din kropsvægt i deciliter om dagen. Dvs. vejer du 60 kg skal du drikke 2 liter. Hvis man dyrker sport eller sveder, fordi det er varmt, eller fordi man er syg, så har man brug for mere væske. Læs mere om vand her.

Bevæg dig

Bevægelse af kroppen styrker immunforsvaret betydeligt, men overdriver man, kan immunforsvaret blive svækket. Bevægelse kan f.eks. være en rask gåtur, dans, cykling, løb, muskeltræning, yoga, Qi Gong eller sex. Det vigtigste er, at vi holder kroppen og musklerne i gang. ”If you don’t use it, you’ll lose it!” Hvis man har tendens til vinterdepression, er fysisk aktivitet med til at øge produktionen af endorfiner, som er et glædeshormon. Læs mere om dette emne her.

Luft ud

Vores indeklima har stor betydning på vores helbred, da vi opholder os rigtig meget indenfor. Derfor er det virkelig vigtigt, at vi husker at lufte ud, især om vinteren, hvor vi er mere indenfor end om sommeren. Faktisk skal man lufte ud hver anden time! Eller som minimum når du står op, midt på dagen/når du kommer hjem og inden du går i seng. Det er ikke nok bare at åbne et vindue, der skal komme gennemtræk i huset, så luften bliver renset for fugt, partikler og gasarter. Det behøver ikke blive iskoldt inde af den grund, bare 5 minutters intens gennemtræk er ofte nok til at få luften renset og cirkuleret rundt.


Alt dette styrker altså dit immunforsvar, men det medvirker også til en forbedret livskvalitet! 🙂 Hvis du er interesseret i nogle opskrifter med mad der styrker immunforsvaret så se mit blogindlæg om det her: Mine mest antiinflammatoriske opskrifter.

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration” samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂