Rødbede er en fantastisk grøntsag, og så elsker jeg den fordi den har sådan en smuk farve. Disse rødbedefalafler smager næsten som almindelige falafler, de har bare en anden flot farve! Det gode ved dem er, at de er lette at lave, da de skal i ovnen, hvor de passer sig selv.
Så er de helt uden fedtstof, hvilket betyder, at din ovn ikke bliver fedtet. Rødbedefalafler er super lækre til aftensmaden, men også vildt godt som frokost, f.eks. oven på brød med pesto underneden.
Rødbeder er sunde fordi, de indeholder masser af folat, som er vigtigt for din blodproduktion og celledeling. De indeholder også C-vitamin, A-vitamin og B-vitaminer. Du får også godt med kalium, der er essentielt for muskler og nerver. Rødbeden er desuden kalorielet og fiberrig, og så har den et godt indhold af jern. Jern er en vigtig del af blodets røde farvestof, hæmoglobin, der er ansvarligt for, at ilten transporteres rundt i kroppen.
Til ca. 55 stk. små runde rødbedefalafler skal du bruge:
- 250 g tørre kikærter
- 130 g rødbede (vægt efter de er skrællet… ca. 170 g med skræl)
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 40 g frisk persille
- Lille håndfuld frisk koriander
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1/2 tsk. himalaya salt
- 1 dl. vand
- 1 spsk. loppefrøskaller
Sådan gør du:
Sæt kikærterne i blød i vand i ca. 10 timer (f.eks. natten over). Når de er færdige skal vandet hældes fra, de skylles, og derefter skal de over i din foodprocessor. Skræl rødbeden og riv den evt. på et rivejern, så det bliver lettere for din foodprocessor at blende det hele. Pil løget og skær det i store stykker og hæld det i foodprocessoren. Tilsæt krydderierne og kør din foodprocessor indtil det er blevet til en flot rød masse. (Hvis din foodprocessor ikke er stærk nok, eller du ikke har en, kan du også blende det i en stor skål med en stavblender, evt. lidt ad gangen.) Bland så loppefrøskallerne med 1 dl. vand i en lille skål og lad det stå og blive geléagtigt. Hæld rødbedemassen over i en stor skål og rør ”geléen” i. Konsistensen skal nu gerne være en anelse fugtig men sammenhængende.
Tænd for din ovn på 200 grader og lav små runde falafler af massen og stil på en bageplade med bagepapir. De skal bages i ca. 30 minutter, eller indtil de er blevet hårde udenpå og en anelse lysebrune.
Server dine rødbedefalafler med f.eks. kartoffelmos, guacamole og en lækker salat som denne grønkålssalat med appelsin og ingefær.
Hvis du er interesseret i flere lækre aftensmadsretter, så kan du se nærmere på min e-bog “Syv sunde slags aftensmad” lige her 🙂
Du kan også se hvordan opskriften laves i denne video af Lærkes Lækkerier! 😉