Grøn kålsalat med æble

Efterår er lig med kål. Kål i massevis og heldigvis for det, da det er utrolig sundt. Derfor har jeg lavet en flot og grøn kålsalat med æble, som du får opskriften på i dette blogindlæg. Kål er blandt de grove grøntsager, hvilket betyder at de indeholder utrolig mange fibre, og samtidig er den kalorielet. Kål mætter også godt, og indeholder rigtig mange gode vitaminer, som C-vitamin, B-vitaminer, A-vitaminet betacaroten og mineraler som: kalium, fosfor, kalcium, magnesium og jern.

Der findes mange varianter af kål: hvidkål, rødkål, savoykål, grønkål, broccoli, blomkål, spidskål, rosenkål, romanesco m.fl. De mange varianter gør det muligt, at bruge dem på forskellige måder til dine måltider. Jeg kan bedst lide kål i salat, og derfor får du også en salatopskrift her.

For at få mest muligt ud af kålen, uanset hvilken sort, så er det en god idé at tygge kålen rigtig godt, da de enzymer, som findes i vores spyt, har en positiv effekt på hvordan vi udnytter de sunde næringsstoffer, og på den måde kommer det også lettere igennem vores fordøjelsessystem.

Hvis du ikke er så vild med kålsmagen, bliver denne salat nok ikke din favorit. Den gode kålsmag harmonerer rigtig godt med det søde fra æblerne, agavesiruppen og med det syrlige fra citronen. Ved at bruge en fed olie rig på omega 3 og omega 6, får du også gode og sunde fedtstoffer, især omega 3, som de fleste mennesker får for lidt af. Vi kan ikke selv danne denne essentielle fedtsyre, og derfor skal vi have den gennem kosten. Omega 3 har længe været kendt for at have en beskyttende effekt i relation til hjerte/kar sygdomme. Mindre kendt, men ligeså veldokumenteret, er det, at omega 3 fedtsyrer har stor betydning for hjernefunktionen og kan optimere alt lige fra din hukommelse til hjernens størrelse.

Og nu til dagens opskrift på Grøn kålsalat med æble.

Grøn kålsalat med æble-3405

Til ca. 4 personer skal du bruge:

  • 50 g grønkål
  • 100 g savoykål
  • 150 g romanesco
  • 2 æbler

Dressing:

  • 3 spsk. fed olie som hørfrøolie eller kæmpenatlysolie
  • 1 spsk. agavesirup
  • Saften fra 1 citron

Sådan gør du:

Grøn kålsalat med æble-3407 Grøn kålsalat med æble-3408Grøn kålsalat med æble-3409 Grøn kålsalat med æble-3410

Vask kål og æbler. Hak grønkålen grundigt, skær savoykålen i tynde strimler og skær romanesco hovederne af, halver dem eventuelt hvis de er store. Put det hele i en stor skål. Fjern nu kernehuset fra æblerne og skær dem i små stykker eller hak dem, hvorefter de også hældes i skålen.

Grøn kålsalat med æble-3411

Lav dressingen ved at blande alle ingredienser i en lille skål. Hæld den over salaten. Bland godt med fingrene, så al kålen får suget dressingen til sig. Pynt evt. til sidst med et flot romanesco hoved i midten.

Grøn kålsalat med æble-3419Grøn kålsalat med æble-3417

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *