Hjemmelavet hybenpulver

Hyben er super sunde, og i stedet for at købe hybenpulver, kan du faktisk helt selv lave dit eget hjemmelavet hybenpulver! Det er en fantastisk måde, at spare penge på, og samtidig få en masse gode vitaminer og mineraler.

Hyben er virkelig en af de mest undervurderede og oversete frugter i madkulturen. Jeg mener, at hybenpulver hører under det populære udtryk ”superfood”, her kan du læse om hvorfor 🙂

Hybensmoothie-6958

Hyben indeholder masser af vitaminer, fibre og næringsstoffer. Grunden til at hyben betegnes som utroligt sunde, er at fordelingen af vitaminer og næringsstoffer i hyben, er afbalanceret i forhold til bl.a. menneskets vitaminbehov. Bærrene indeholder meget C-vitamin. Vidste du, at der findes 1700-2000 mg. C-vitamin per 100 gr. tørrede hyben!? – det vil sige, at en kop hyben indeholder ligeså meget C-vitamin som mængden af C-vitamin i 35-40 appelsiner! Danske hyben er også særligt gode, for jo koldere et klima hyben vokser i, desto mere C-vitamin indeholder bærrene.

Hybensmoothie-6960

Hyben er også rig på A-vitamin og i mindre grad B-vitamin. De indeholder fedtsyrer, som er meget nyttige til at holde huden sund. Faktisk er det på grund af disse fedtsyrer, at hyben nu anvendes som en primær ingrediens i cremer og lotions, der er beregnet til at slette strækmærker og ar.

Hybenpulver er også meget rigt på jern, hvilket er grunden til disse kosttilskud anbefales til kvinder i menstruationsalderen, da jern hjælper med at genopbygge blodtabet i løbet af en menstruationscyklus. Hybenpulver kan også bruges som et middel for mange almindelige lidelser såsom gigt, forstoppelse, diarré og endda infertilitet. Hyben indeholder også mineraler som kalcium, magnesium, folat, kobber, kalium og fosfor.

Hybensmoothie-6949

Selvom du er en helt rask person, uden nogle former for sygdomme overhovedet, kan du selvfølgelig stadig opnå en masse fordele ved at tage hybenpulver dagligt, fordi dette supplement kan forbedre din mave, respiratoriske system og kredsløb system. Det kan endda hjælpe med at udsætte tegn på hudens ældning, ligesom det kan forhindre dannelse af rynker og alderspletter.

SONY DSC

Hvordan laver man så hjemmelavet hybenpulver?

SONY DSC

Først må du plukke hybenerne. Helst et sted der ikke er en masse bilos, f.eks. ved stranden, eller hvis du er så heldig – i din egen have! Hyben er i sæson i juni, juli (blomsterne) august og september (bærret).

Når du har plukket dem, er det bedst at hakke høsten i en foodprocessor eller andet som får hybenerne i mindre stykker. Kernerne skal helst med, hvis man skal have det fulde sunde udbytte af hyben. Tør så massen i en dehydrator (hvis du er den heldige ejer af sådan en), i ovnen på lav varme (ca. 50 grader i nogle timer), eller på en avis oven på en radiator eller fyr. Men tør det ret hurtigt og grundigt. Det mugner nemt, og så må det hele kasseres. Mal de tørrede hyben i en kaffemølle, el-kaffekværn eller en køkkenmaskine, der kan pulverisere. Voila! Så har du dit magiske pulver! 😉

Hybenpulver-7068

Pulveret kan f.eks. bruges i smoothies, brød, suppe, dressing eller hvad du nu kan finde på 🙂 Hybenpulveret kan holde sig meget længe, jeg har noget som er over 1 år gammelt, og det fejler ingenting. Opbevar det i en glaskrukke med låg i dit skab i køkkenet. God fornøjelse!

smoothie smoothie

PS. du kan også bruge de friske hyben i f.eks. en hybensmoothie! Se opskriften her.

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration” samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂

2 thoughts on “Hjemmelavet hybenpulver

  1. Jeg har tørret forskellige urter og har læst en del om tørring. Det jeg har læst mig til er at temperaturen ikke må komme over 50 grader da man ellers bliver næringsværdien ødelagt. Måske er det anderledes med hyben?

    1. Hej Bille 🙂 Jeg tror faktisk, at du har ret i det med de 50 grader. Tak for at du gjorde mig opmærksom på dette! 🙂 Kærligst fra Lærke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *