Brændenælder er super sunde

Alle kender brændenælder, og mange ser på dem som noget irriterende ukrudt. Men vidste du, at brændenælder er super sunde?

Brændenælder indeholder både vitaminer og mineraler heriblandt: A-vitamin, C-vitamin, B-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, kalium, calcium, klorofyl og masser af jern. Brændenældens rige indhold af jern gør, at den kan virke forebyggende på blodmangel, og bruges til behandling af blodmangel. Brændenælder er derfor en fin måde at tilføre kroppen jern i naturlig form. Jern er en del af de røde blodlegemer. De røde blodlegemer transporterer ilt rundt i kroppen. Jern hjælper dermed til med at transportere ilt fra lungerne og ud i kroppen. Jern er også vigtigt for immunsystemet.
Brændenælden har også et højt indhold af flavonoider, som hovedsagligt findes i vegetabilske fødevarer. De menes at kunne bekæmpe betændelsestilstande i kroppen f.eks. gigt. Mineralsammensætningen i brændenælder virker desuden stærkt basisk, hvilket betyder, at den også er et godt middel ved urinsur gigt/podagra, eksem, halsbrand og sur mave.

Men hvorfor brænder brændenælder?

De fleste mennesker hader faktisk brændenælder, og det er jo ikke overraskende, da den brænder ved berøring. Brændenælder har nemlig en masse bittesmå hår på sig, som knækker af ved den mindste berøring. Håret er så skarpt, at den trænger ind i huden og tømmer sit indhold af gift ud. Giftstofferne får kroppen til at danne små væskefyldte blærer der klør. Men selvom giften irriterer huden, så er den ikke på nogen måde farlig, heller ikke i store mængder.
Det brændende trick er faktisk et forsvar, som brændenælden med tiden har udviklet, for at undgå at blive spist. Så det er altså på grund af brændenældens vildt lækre smag, at den engang blev nødt til at udvikle et sejt og effektivt forsvar, for at undgå at blive spist!
Hvis man brænder sig på en brændenælde, skal man huske at planten indeholder sin egen modgift. Derfor kan du tage brændenældens stængel og smøre saften på huden, der hvor den har ramt dig.

Men selvom brændenælder brænder dig utrolig let, så kan du faktisk også godt røre brændenælden med dine bare hænder, uden at du brænder dig! Jeg ved desværre ikke hvordan det kan lade sig gøre, men hvis du tager godt og sikkert fat om brændenælden med indersiden af dine to fingre (f.eks. tommeltot og pegefinger) vil brændenælden næsten aldrig brænde dig. Og hvis du ikke har lyst til at satse, så kan du altid tage handsker på når de skal plukkes 😉

Jeg er blevet vild med at bruge brændenælder i madlavningen! Her kan du finde mine opskrifter med brændenælder:

Brændenældejuice
Brændenældesuppe
Frisk brændenælde te

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration” samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂