Disse lækre vegetariske quinoadeller er lette at lave, og smager virkelig godt! Du kan i princippet blande alle de grøntsager du vil i farsen, og bruge de krydderier som du har lyst til. Her kan du se, hvad jeg har brugt denne gang, og så håber jeg at du vil blive inspireret <3
Quinoa er den eneste vegetabilske fødevare, der indeholder alle de essentielle aminosyrer, vitaminer og sporstoffer, mens den ikke indeholder gluten. Quinoa indeholder også magnesium, fosfor, kalium, lysin, mangan og jern. Denne særlige kombination af næringsstoffer og antioxidante materialer, hjælper med at forhindre både celleskader og hjertekarsygdomme.
Quinoa kræver hverken meget vand eller mange næringsstoffer – samtidig med at den er rig på næringsstoffer. Den indeholder normalt op til 15 procent proteiner, i nogle tilfælde 20 procent, og i en god kvalitet, det vil sige med en god fordeling af aminosyrer. Den giver endda en god mæthedsfornemmelse.
Quinoa er ikke en kornsort, men derimod en plante som indeholder quinoafrø. Man kan faktisk spise quinoabladene, som ligner spinat, men de fås ikke i Danmark så vidt jeg ved. Quinoa er et MUST HAVE i et allergiker, vegetar og veganer køkken. Den kan bruges til meget forskelligt i køkkenet: i frikadeller, supper, gryderetter, salater, kager, brød og som erstatning for couscous, bulgur eller ris.
Her er syv sundhedsmæssige fordele ved quinoa:
1. Quinoa er en af de mest proteinrige fødevarer, som vi kan spise. Det er et komplet protein, som indeholder alle ni essentielle aminosyrer.
2. Quinoa indeholder næsten dobbelt så meget fiber som de fleste kornsorter. Fiber er mest kendt for at lindre forstoppelse, men det hjælper også til at forebygge hjertesygdomme, ved at mindske højt blodtryk og diabetes.
3. Quinoa indeholder jern, som hjælper med at holde vores røde blodlegemer sunde og er grundlaget for hæmoglobin dannelse. Jern transporterer ilt fra én celle til en anden og leverer ilt til vores muskler.
4. Quinoa indeholder lysin. Lysin er hovedsagelig afgørende for vækst af væv og reparation.
5. Quinoa er rig på magnesium. Magnesium hjælper med at få blodkarrene til at slappe af, og derved lindre migræne. Andre sundhedsmæssige fordele ved magnesium er f.eks. overførsel af nerveimpulser, kropstemperaturs regulering, afgiftning, energiproduktion, og dannelsen af sunde knogler og tænder.
6. Quinoa er høj i riboflavin (B2). B2 forbedrer energimetabolisme i hjernen og muskelceller og er kendt for at skabe en ordentlig energiproduktion i cellerne.
7. Quinoa har et højt indhold af mangan. Mangan er en antioxidant, som hjælper med at forhindre beskadigelse af mitokondrier i energiproduktionen, samt at beskytte røde blodlegemer og andre celler fra skade af frie radikaler.
Her har du opskriften på quinoadeller:
- 150 ml. quinoa
- 300 ml. vand
- 2 gulerødder
- ½ squash
- 1 løg
- 3 æg
- 3 fede hvidløg
- 1 lille tsk. salt
- 1 tsk. rosmarin
- 1 tsk. oregano
- 1 tsk. citrongræs
- 1 knivspids cayennepeber
Skyl evt. quinoaen i koldt vand, hvis du ikke er glad for den bitre smag (På ydersiden af skallen sidder der nogle bitterstoffer, kaldet saponiner, som kommer væk ved at blive skyllet grundigt i koldt vand.) Kog derefter quinoaen med de 300 ml. vand i ca. 15 minutter på lav varme efter det har kogt. Imens river du gulerødderne og squashen og hakker løget. Bland det sammen i en skål og tilsæt æggene. Bland nu hvidløg, salt, rosmarin, oregano, citrongræs og cayennepeber i. Når quinoaen er færdig, blander du den i, og rører godt i farsen.
Form farsen til frikadeller og sæt dem på en pande med f.eks. olivenolie eller kokosolie. Der bliver ca. 17 stk. alt efter hvor store eller små du laver dem 😉
Spis med f.eks. kogt lilla blomkål og en lækker frugt/grøntsagssalat.
De er også lækre dagen efter, enten bare for sig selv eller oven på rugbrød.
God fornøjelse!
Wow, det lyder godt! Må afprøves snarest. Tak Lærke!
Det var så lidt 😉
Ser spændende ud. Må have afprøvet det der Quinoa. Tak for dit gode tip! 🙂
Mange tak Rita! 🙂 Dejligt at du kan lide blogindlægget 😉
Hvor ser de bare gode ud dem vil jeg prøve
Tusind tak Bille! <3 Skønt at få feedback! 😉