Glutenfrit og vegansk formbrød

Det kan være noget af en udfordring at lave et perfekt glutenfrit brød, og jeg bliver hele tiden bedre. Mit hidtil bedste brød er dette som er et glutenfrit og vegansk formbrød.

Jeg oplever især at det er tørgæren, loppefrøskallerne og xanthan gum som virkelig gør forskellen. De er med til at gøre brødet sprødt, luftigt og sammenhængende. De blå birkes og sesam på toppen er med til at give brødet en fantastisk smag.

Til 1 stort glutenfrit og vegansk formbrød skal du bruge:

  • 5 dl vand
  • 70 g plantesmør
  • 2 tsk. æblecidereddike
  • 5 spsk. loppefrøskaller
  • 1 tsk. tørgær
  • 2 tsk. xanthan gum (købes i helsekost)
  • 20 g tapioka stivelse
  • 200 g sorghum mel
  • 160 g boghvedemel
  • Blå birkes
  • Sesamfrø
  • Olivenolie

Sådan gør du:

Varm vandet på din elkedel og når det er blevet lunkent hælder du det i din røremaskine. Smelt så plantesmørret i en gryde og tilsæt det sammen med æblecidereddike og loppefrøskaller. Rør rundt og lad det stå og trække imens du forbereder de tørre ingredienser: Bland tørgær, xanthan gum og tapioka stivelse i en skål og tilsæt melet. Rør det rundt og hæld det i de våde ingredienser i din røremaskine. Lad den ælte dejen stille og roligt.

Hæld den derefter i en firkantet form med bagepapir og flad den ud med en dejskraber. Pensl den med lidt olivenolie og drys med blå birkes og sesamfrø. Tryk dem godt ned i dejen. Lad brødet hæve overdækket i en halv time. Sæt den derefter ind i en forvarmet ovn på 200 grader uden varmluft i ca. 45 minutter.

Tag den derefter ud og lad den køle af på en forhøjet rist. Vent med at skære i brødet til det er afkølet.

Brødet smager både skønt friskbagt, men også utrolig lækkert at riste i brødristeren. Opbevar brødet tørt og ved stuetemperatur, enten i en plastikpose med huller eller i en papirspose/bagepapiret og evt. gerne i en brødkasse.

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration” samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂