Blogindlægget indeholder affiliate links.
Denne opskrift på et glutenfrit og vegansk formbrød er fast inventar hos os. Det smager skønt og har en sprød skorpe og er tilpas luftigt indeni. Min mand elsker det, og spiser det næsten hver dag enten til morgenmad eller frokost.
Jeg oplever især at det er tørgæren, loppefrøskallerne og xanthan gum som virkelig gør forskellen. De er med til at gøre brødet sprødt, luftigt og sammenhængende. De blå birkes og sesam på toppen er med til at give brødet en fantastisk smag.
Til 1 stort glutenfrit og vegansk formbrød skal du bruge: (det er ideelt at doble denne portion, så du laver 2 brød på en gang. Det gør jeg altid)
- 5 dl vand
- 40 g plantesmør
- 2 tsk. æblecidereddike
- 5 spsk. loppefrøskaller
- 1 tsk. tørgær
- 2 tsk. xanthan gum
- 20 g tapioka stivelse
- 200 g sorghum mel
- 160 g boghvedemel
- Blå birkes på toppen
- Sesamfrø på toppen
- Olivenolie på toppen
Sådan gør du:
Varm vandet i elkedlen til det har en temperatur på ca. 55 grader, og hæld det i din røremaskine. Smelt så plantesmørret i en gryde og tilsæt det sammen med æblecidereddike og loppefrøskaller. Rør rundt og lad det stå og trække. Imens forbereder du de tørre ingredienser: Bland tørgær, xanthan gum og tapioka stivelse i en skål og tilsæt melet. Bland det sammen. Når temperaturen på din vandblanding er på ca. 45-49 grader, hælder du melet ned i vandet, som nu skal være tykt. Lad røremaskinen ælte for dig i 5 minutters tid. Sørg for at al melet på siden af røremaskinens skål kommer med.
Hæld den derefter i en firkantet form med bagepapir og flad den ud med en dejskraber, evt. med lidt vand på for lettere at kunne flade det ud. Pensl den med lidt olivenolie og drys med blå birkes og sesamfrø. Tryk dem godt ned i dejen. Lav evt. et par snit i brødet. Lad brødet hæve overdækket i 1 time. Sæt den derefter ind i en forvarmet ovn på 200 grader, hvor den skal bages i ca. 50 minutter.
Tag den derefter ud og lad den køle af på en forhøjet rist. Vent med at skære i brødet til det er afkølet.
Brødet smager både skønt friskbagt, men også utrolig lækkert at riste i brødristeren. Brødet kan godt stå ved stuetemperatur et par dage, men derefter opbevares det bedst i fryseren. Husk dog at skær brødet op inden du fryser det ned. På den måde kan du let tage de skiver op du ønsker, og putte dem i brødristeren.
Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration” samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂