Glædelig 1. december! Det skal fejres med en ny og vildt lækker opskrift på brunkager – glutenfrie og veganske brunkager faktisk! Og så er det oven i købet mine bedste, jeg nogen sinde har bagt! 😀
De er blevet godkendt af familie og venner. En af mine venner sagde følgende om dem: ”Det er lige sådan småkager skal være – dejlige knasende og med afbalanceret kryddersmag, de bedste småkager jeg ever har smagt.” Det er da de sødeste rosende ord, jeg kunne tænke mig! 🙂
Opskriften indeholder sundere sukker, da kokossukker og agavesirup har en lavere glykæmisk index end almindeligt sukker. Derudover så indeholder kokossukker også zink, magnesium og B-vitaminer. Når jeg bruger sukker, er det kokossukker og agavesirup som jeg foretrækker.
Til ca. 2 bageplader skal du bruge:
- 50 g mandler
- 150 g plantesmør
- 150 g kokossukker
- 50 g agavesirup
- 150 g sorghummel
- 150 fuldkornsrismel
- 1 tsk. xanthan gum
- ½ tsk. potaske
- 4 tsk. stødt ceylon kanel
- 1,5 tsk. stødt kardemomme
- 1/2 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. stødt nellike
- 1,5 tsk. bagepulver
- (50 ml. mandelmælk)
Sådan gør du:
Blend mandlerne fint i din foodprocessor og hæld over i en stor røreskål. Smelt så plantesmør og rør derefter kokossukker og agavesirup i smøren. Bland alle de resterende tørre ingredienser med de blendede mandler. Hæld smør- og sukkermassen oveni de tørre ingredienser og rør det sammen med evt. en dejskraber, derefter kan du ælte det med hænderne.
Hvis du ønsker den lette løsning, og bare lave runde brunkager, så form dejen som en tyk aflang pølse og stil i køleskabet et par timer. Så bliver den stenhård! Og så kan du skære fine tynde skiver brunkager og putte på bagepladen.
Den anden løsning er, at udstikke dejen med fine forme og figurer. Det vil de barnlige sjæle sikkert synes godt om 😉 Til det skal du bare stille dejen i køleskabet i ca. 10 min. så den bliver lidt mere fast, (men pas på den ikke bliver for hård) og så kan den fint rulles ud med en kagerulle, og du kan stikke dejen ud med dine ønskede forme, til du ikke har mere kagedej tilbage. Hvis du synes at dejen er for tør, så tilsæt 50 ml. mandelmælk og ælt ind i dejen. Det burde slet ikke være nødvendigt med ekstra mel til udrulningen, da dejen let slipper. Put dem på en bageplade med bagepapir på og stil dem ind i en forvarmet ovn ved 200 grader (min er uden varmluft!) hvor de skal bages 7-9 minutter, til de er lysebrune. Det afhænger lidt af hvor tynde du har lavet dem. Hvis de er tynde skal de have ca. 7 minutter og lidt tykkere kan godt få 9 minutter. Mellem tykkelse kan få 8 minutter. Vurder selv 🙂
Lad dem køle af på bagepladen bagefter, og så bliver de helt hårde, og ikke mindst sprøde 😉
Opbevar dem ved stuetemperatur i en kagedåse. De kan sagtens holde sig hele december måned, medmindre de bliver spist op! 😉
Find mere inspiration i min jule e-bog “Julelækkerier”.
Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂
Dette blogindlæg indeholder affiliate link.
Fantatiske kager – ved du om man kan fryse dejem, som ved alm. brunekager? Glæder mig til at give dem til en glutenfri, vagansk familie 🙂
Hej Kirsten 🙂 Dejligt at du kan lide dem! Jeg er også selv helt vild med dem, og har endda lige lavet en portion 😉 Jeg har aldrig prøvet at fryse dejen. Er der en særlig grund til at du vil det? Som jeg skriver i opskriften, skal den lige på køl i køleskabet i ca. 10 minutter, og så er den god at rulle ud. Brunkagerne er gode mange dage, ja faktisk uger efterfølgende, dog ikke lune 😉 Jeg vil umiddelbart tænke at dejen godt kan fryses, men jeg kan ikke vide med sikkerhed, hvordan dejen bliver når den så er tøet. Håber du kan bruge mit svar. God bagelyst og rigtig glædelig jul! <3