Sund plantedrik med hampefrø, sesamfrø og mandler

Sund plantedrik med hampefrø, sesamfrø og mandler

Det er faktisk ikke så svært at lave sin egen plantedrik, og så er det endda meget billigere! Jeg har lavet en opskrift på en sund plantedrik med hampefrø, sesamfrø og mandler, som smager dejligt og er fyldt med gode næringsstoffer.
Sund plantedrik med hampefrø, sesamfrø og mandler

Jeg har valgt at putte vaniljepulver og få dadler i både for smagens skyld og for en anelse sødme. Opskriften kan sagtens laves uden, men jeg foretrækker at de er med, da jeg synes, det gør det lidt ekstra lækkert at drikke plantedrikken.

Denne her plantedrik er helt ideel at servere for dit barn. Min datter Nova er ret så vild med at drikke det. Du kan altså drikke plantedrikken helt som den er eller putte det i varme drikke, pandekagedejen, en kage, din smoothie eller din grød.

Sund plantedrik med hampefrø, sesamfrø og mandler

I denne plantedrik får du bl.a. fra

  • Hampefrøene: Protein, alle essentielle aminosyrer, fedtstoffer (flest omega-6 og omega-3 men også omega-9), E-vitamin, D-vitamin, jern, magnesium.
  • Sesamfrøene: Protein, fedtstoffer (omega-6 og omega-9), calcium, jern, fosfor, magnesium, zink, kobber, B-vitaminer.
  • Mandlerne: Protein, fedtstoffer (flest omega-9), E-vitamin, jern, zink, magnesium.

Husk at sætte mandler, hampefrø og sesamfrø i blød!

Inden du går i gang med opskriften, skal du vide, at du skal starte dagen før. Mandlerne, hampefrøene og sesamfrøene skal nemlig sættes i blød i vand og trække natten over. Det er godt at gøre, for at fjerne enzymhæmmere. Nødder, kerner og frø er nemlig dækket af det her stof der hedder enzymhæmmere.

Men hvordan er det lige med de der enzymhæmmere?

Enzymhæmmere har til opgave at forhindre for tidlig spiring og hjælpe med at bevare næringsstoffer, så planten kan vokse. Men når du spiser dem, uden at iblødsætte først, så forhindrer de absorptionen af visse mineraler og proteiner, og gør fordøjelsen vanskeligere. Ved at lægge dem i blød, vil du undgå dette problem, da vand kan neutralisere enzymhæmmere og fremme produktionen af mange fordelagtige enzymer og samtidig øge indholdet af vigtige vitaminer, særligt B-vitaminer.

Derudover så indeholder nødder, og dermed også mandler, fytinsyre som hæmmer optagelsen af næringsstoffer som calcium, magnesium, jern og zink. Så ved at iblødsætte mandlerne, fjerner du både fytinsyren og enzymhæmmerne, og dermed øger du optagelsen af de vigtige næringsstoffer.

Til 1 liter skal du bruge:
Sådan gør du:

Put mandlerne, hampefrøene og sesamfrøene i 3 skåle for sig og fyld dem med vand. Lad dem stå natten over. Hæld vandet fra næste dag og skyl dem. Put det i din blender sammen med vandet, vaniljepulveret og dadlerne, som du har udstenet.

Blend så godt og grundigt i nogle minutter, alt efter hvor kraftig din blender er.

Placer et ostelærred/nøddemælkspose i en si over en skål og hæld drikken igennem af flere omgange. Pres væsken hårdt ud af lærredet, indtil du ikke kan få mere væske ud, og put pulpen over i en skål for sig. Fortsæt til du ikke har mere plantedrik. Hæld derefter plantedrikken i en ren flaske og opbevar den i køleskabet hvor det holder sig i 3-5 dage.

Pulpen fra mandlerne, hampefrøene og sesamfrøene kan sagtens genbruges! Det kan puttes i brød, vafler, konfekt, kage eller vegetariske bøffer. Prøv f.eks. min opskrift: Dadelbar med peanutbutter og tranebær, hvor pulpen genbruges! Det er altså smart og lækkert! 😉
OBS. de hele hampefrø efterlader nogle sorte skaller, som godt kan være hårde, så jeg plejer at fjerne det værste af dem inden jeg bruger pulpen.

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂

Dette blogindlæg indeholder affiliate link.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *