Sådan renser du hyben

Sådan renser du hyben

Jeg har efterhånden brugt hyben i flere af mine opskrifter her på bloggen, uden at vise hvordan jeg renser dem. Derfor har jeg nu lavet denne lille guide: Sådan renser du hyben, så du kan se hvor let det faktisk er!

Det er ikke specielt svært at rense hyben, men det tager lidt tid. Først skal de plukkes. Her er det bedst at plukke hyben så langt væk fra vejen som muligt, så de ikke er forurenet af bilos. Heldigvis vokser hyben ofte ved stranden, og der er det helt ideelt at plukke dem. Det er i august og september de er modne og kan høstes.

En orange hyben, perfekt til at blive renset.

Hvis du vil have dem renset lige efter du har plukket dem, er det helt klart bedst at plukke de hyben der ikke er blevet helt mørkerøde endnu. Faktisk dem som bare er orange. De er nemlig hårdest og dermed lettest at rengøre, fordi de ikke smatter ud.

De for modne røde hyben er kommet i posen, de bliver renset når de er frosne.

De modne røde hyben derimod er ofte melet og for bløde til, at kernerne kan fjernes uden, at det meste af bærret går til spilde. Men frygt ikke! For hvis du har plukket de modne hyben, så kan du heldigvis bare skære enderne fra, halvere dem og putte dem i fryseren. Så snart de er frosne, kan posen med hyben i, rystes, hamres i jorden eller slåes på, så kernerne let falder ud. Kernerne kan også lettere fjernes med en urtekniv eller lille ske, når de er frosne, hvis du hellere vil gøre det på den måde.

Men for at rense orangefarvet hyben skal du gøre følgende:

Start med at vaske dem grundigt.

Skær så begge ender af der hvor bærret har siddet fast og der hvor blomsten var.

Halver derefter dit hyben.

Nu kan du fjerne kernerne med dine fingre. Det er en god idé, at bruge et par handsker, da hårene som sidder sammen med kernerne godt kan klø. Derfor bliver det også kaldt kløpulver. Du kan også bruge en lille ske eller urtekniv til at fjerne kernerne med, hvis du hellere vil det. Personligt synes jeg dog, at det er lettest at gøre det med fingrene.

Brug dine rensede hyben friske eller frosne i en smoothie, smoothie-bowl eller hvad du nu ellers kan finde på.

1 pose med endnu ikke rensede hyben, og 2 poser rensede.

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration” samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *