Ratatouille

Ratatouille er egentlig en ganske simpel ret, som med de rette krydderier smager rigtig skønt. Så er det også en god måde at få brugt aubergine på, hvis du ligesom mig ikke får brugt den særlig tit. Ratatouille er en traditionel fransk sammenkogt ret som stammer fra byen Nice. Grækerne laver også denne ret men kalder den for Briam. Ratatouille bruges ofte som tilbehør til ris eller pasta, men kan også sagtens spises for sig selv. Den kan spises til aftensmad, men spises også til frokost.

Da jeg for nylig genså en af mine yndlings serier, blev jeg inspireret til at prøve at lave ratatouille. I serien er en af karaktererne en kok, og hun laver meget lækkert mad med flotte råvarer, men sjældent vegetarisk eller vegansk. Men da hun pludselig lavede en ret med en masse grøntsager, tænkte jeg ”hov er den helt uden kød?” og sørme ja! Hun lavede ratatouille, som jeg altid har hørt om, men aldrig smagt (hvad jeg husker) eller lavet selv. Det skulle der laves om på, tænkte jeg. Jeg googlede retten, og fandt frem til min egen version som du får her.

Ratatouille-3636

Til 2 portioner skal du bruge:

  • 1 løg
  • 1/2 courgette
  • 1/2 aubergine
  • 1 peberfrugt
  • 3 store tomater (ca. 400 g)
  • 1 fed hvidløg
  • 1 håndfuld frisk timian (smag til)
  • 1 tsk. grøntsagsbouillon
  • 1 tsk. æblecider eddike

Sådan gør du:

Ratatouille-3638 Ratatouille-3639Ratatouille-3640 Ratatouille-3641Ratatouille-3642 Ratatouille-3644

Hak løget og steg det gennemsigtigt i kokosolie på lidt under max varme. Imens tilbereder du alle grøntsagerne og skærer det hele over i mellemstore størrelser. Når løgene er gennemsigtige presser du hvidløget ned i, rør lidt rundt, og derefter tilsætter du tomaterne og rører rundt igen. Når saften fra tomaterne begynder at komme ud i gryden, lader du grøntsagsbouillonen opløse sig i sovsen. Put nu det friske timian ned i gryden, ved at trække de små blade af grenen (grenen er meget hård og skal ikke ned i).

Ratatouille-3646 Ratatouille-3648

Derefter tilsætter du alle grøntsagerne og rører godt rundt.  Tilsæt også æblecider eddiken, rør rundt og sæt låg på. Når det koger skruer du ned på lav varme og lader det stå og simre uden låg i ca. 20 minutter, eller indtil grøntsagerne er blevet godt bløde. Husk at rør rundt indimellem.

Ratatouille-3650

Server din ratatouille som den er, eller brug den som en grøntsagssovs oven på f.eks. ris.

Hvis du er interesseret i flere lækre aftensmadsretter, så kan du købe min e-bog “Syv sunde slags aftensmad” lige her 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *