Hjemmelavet tangpulver

Hjemmelavet tangpulver

Dette blogindlæg indeholder affiliate links.

Hjemmelavet tangpulver er meget let at lave, især hvis du køber tangen færdig tørret, men ellers er det heller ikke så svært. I et vegansk køkken er tangpulver meget essentielt, da det giver umamismag.

Jeg er rigtig glad for at bruge mit tangpulver i asiatiske gryderetter, deller og i smoothies, se f.eks. disse opskrifter her:

Der findes mange forskellige typer tang. Jeg kender bedst til blæretang, og det er også denne som jeg har lavet til pulver. I 2017 udgav Aarhus Kommune en guide med titlen ”SPIS TANG – guide til bæredygtig høst af dansk spisetang”. Den er værd at læse før du går i gang.

Tang er en fantastisk næringskilde, det er utrolig rigt på vitaminer som A-, C-, og B-vitaminer, deriblandt B12. Tang indeholder også mineraler som jern, calcium, fosfor, magnesium, kalium, zink, kobber og jod. Derudover er tang meget rig på omega-3 fedtsyrer.

Du kan plukke tang hele året, men det er helt klart nemmest når det er stille vejr og lavvande. Det er vigtigt at du ikke plukker tang på steder, hvor der er udløb, f.eks. fra kloakker, jorde og marker. Så hold dig gerne 300 meter væk fra disse udløb, og pluk heller ikke i nærheden af havne.

Brug badesko eller gummistøvler, og klip tangen over med en saks. Skyl derefter tangen i havet, så den bliver fri for sand, snegle og andre små havdyr der kan sidde på det. Det er bedst kun at skylle tangen i havvandet, for så mister tangen ikke smag, og den holder længere.

Det er vigtigt, at tangen bliver gennemtør så hurtigt som muligt, så begynd tørringen, så snart du er kommet hjem. Det er hurtigst at tørre tangen i ovnen ved max 40 grader i flere timer. Tangen er helt tør, når den kan knækkes over. Du kan også tørre tangen over radiatoren eller brændeovnen, eller tørre det på et tørrestativ i det fri hvis vejret er til det.

Når tangen er tør kan man finde nogle begroninger på tangen, og dem kan du bare knække af og kassere, da de ikke er så lækre.

Til denne portion har jeg brugt:
  • 45 g tørret tang
    (Hvis du ikke vil gennemgå hele processen med selv at plukke dit tang og tørre det, så kan man købe det færdig tørret her: Tørret blæretang.)
Sådan gør du:

Kom det hele i din foodprocessor og blend godt og grundigt. For at få det endnu finere, skal du sandsynligvis have det blendet i en mindre blender bagefter. Jeg har brugt min Kenwood AT320 minihakker. (Det er et tilbehørsprodukt til Kenwoods køkkenmaskiner major og chef.)
Man kan også kværne det i en kaffekværn eller anden kraftfuld blender.

Der kommer en kraftig røgsky efter du har blendet. Hæld det færdige pulver over i en beholder og opbevar ved stuetemperatur med dine andre krydderier. Tang svinder voldsomt ind, så man skal have en del tørret tang, for at få en god mængde pulver! 😉

Se mere om tang på denne side, hvor jeg har fået inspiration: Kattegattang.dk

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *