Jeg hjemmepasser min datter Nova

Jeg hjemmepasser min datter Nova

Jeg hjemmepasser min datter Nova. Det har jeg gjort lige siden hun blev født. Og jeg har vidst, at jeg ville gøre det længe før hun var undfanget. Så derfor er jeg også meget taknemmelig for, at det faktisk er sådan mit liv er. At vi rent økonomisk har prioriteret det, og at det også kunne lade sig gøre.

Dette blogindlæg er ikke for at sige, at hjemmepasning er det eneste rigtige, jeg vil blot give hjemmepasning opmærksomhed. For selvom tendensen er stigende, så kan vi sagtens høre mere om det, og få udvidet og åbnet vores horisont, for hvordan man også kan vælge at leve sit liv. Måske hjemmepasser du allerede, måske har du hjemmepasset, måske synes du, at det er spændende at læse om, måske overvejer du, om det også er den rette vej for dig?

Hvorfor har vi valgt at jeg hjemmepasser efter barslen?

Det føles naturligt, at det er os som forældre der skal passe vores barn, og vi har valgt at det skal være mig. Jeg mener at, det er alt for tidligt, at andre skal passe mit barn. Børn op til ca. 7 år bliver så at sige kodet. Med det mener jeg, at alt hvad de hører, siger og oplever bliver lagret i underbevidstheden som en sandhed. En sandhed om livet, som de kan have gavn af senere hen eller en sandhed som vil give problemer. Derfor er det så utrolig vigtigt, hvad vi lærer dem, hvad vi siger, og gør. Jeg mener, at det er vigtigt, at det er mig som forælder, der er primær omsorgsperson for mit eget barn. Det er en del af den kærlige og bevidste opdragelse som jeg vil give til min datter.

For at lære og udvikle sig optimalt, har børn brug for kærlige rollemodeller, og de har brug for tryghed. Det mener jeg, at jeg som forælder, er den bedste til at give mit barn.
Derudover er vi sammen med mange andre voksne og børn hver uge, som hun også har mulighed for at spejle sig i.

Hvor længe vil jeg gerne hjemmepasse?

Vi har ikke besluttet, hvornår jeg vil stoppe med at hjemmepasse. Vi ser tiden an, og er åbne, og mærker hele tiden efter, hvad der er bedst for vores familie. Jeg tror, jeg kommer til at hjemmepasse en del år frem endnu, også fordi der på et tidspunkt skal komme et barn nr. 2, som også skal hjemmepasses 😉

Keder jeg mig ikke?

Et spørgsmål jeg ofte hører. Nej jeg keder mig absolut ikke. At gå hjemme med sit barn, er fuldtidsarbejde, og jeg har faktisk haft meget svært ved at finde tid til mine andre passioner som f.eks. min blog, skrive i dagbog eller læse en bog. Der er slet ikke tid til at kede sig.

Nogen synes måske det ville være kedeligt, at være sammen med sit barn hele dagen, men så handler det jo om at gøre det spændende. Finde på sjove, kreative aktiviteter og lege I kan lave sammen, lave legeaftaler, tage på tur osv.

Mine karriere ambitioner er sat på pause, fordi jeg synes det er vigtigere, at bruge de første mange år af mit barns liv, sammen med mit barn. Den tid får jeg aldrig igen. Min karriere kan jeg sagtens skabe i fremtiden.

Hvad laver vi sammen?

Faste legeaktiviteter

Min mand Christian arbejder hjemme 2 dage om ugen, så vi kan bruge bilen og komme ud og lege 🙂 Vi har igennem længere tid, haft 2 faste ugentlige formiddage, hvor vi er afsted hjemmefra. Den ene dag er vi i legestue, hvor der synges, laves fagter og leges. Den anden dag mødes vi med vores gruppe af andre hjemmepassere. Vi er officielt blevet en forening her i foråret, og jeg er en del af bestyrelsen. Vi mødes udendørs ved en bålhytte med græsareal og strand lige ved siden af, og i vinterhalvåret løber og leger vi i en stor sportshal. Begge steder er skønt for børn at lege, og der er et fantastisk fællesskab.

Bedsteforældre

Mine forældre bor kun en lille cykeltur fra vores hjem, så der er vi typisk også et par gange om ugen, en af dagene, hvor vi spiser aftensmad sammen. Nogle gange bliver Nova også passet af dem i nogle timer, og jeg får lidt Lærketid, hvor jeg lader op, så jeg kan være den bedste version af mig selv.

Legeaftaler

Nogle gange har vi legeaftaler med andre hjemmepassere i området eller gode venner.

Hjemmehygge og leg

Når vi er hjemme, så laver vi ofte kreative ting, motoriske aktiviteter eller leger med det Nova har lyst til udenfor som inde.

Hjemmehygge og praktiske opgaver

Herhjemme er Nova også med til praktiske gøremål, hvilket hun i øvrigt elsker, såsom hænge vasketøj op, bage brød, lave mad, gøre rent, vande blomster, ordne have osv. Hun er en fantastisk hjælper 🙂

Hvordan hænger det hele sammen økonomisk?

Rigtig mange tror, at man er meget privilegeret økonomisk, hvis den ene forælder kan hjemmepasse, og at den anden forælder dermed må have en meget høj løn. Men det er ikke altid tilfældet, og i bund og grund mener jeg, at det handler om prioritering. Så hvis du har en indre drøm om at hjemmepasse, så er der gode chancer for, at du og din partner kan sætte jer ned og virkelig kigge på jeres økonomi og finde en vej.

Lige før Nova fyldte 1 år var min barsel slut, og dermed også min løn. Og selvom min mand Christian heller ikke havde nogen fast indtjening, valgte vi alligevel at hjemmepasse Nova, og jeg sagde mit job op. WHAT? Tænker du måske?! Men ja, sagen var den, at vi havde drømme om at starte vores egen forretning, og så havde vi en lille opsparing, så vi godt kunne prøve på dette nogle måneder.

Desværre blev vi forhindret meget I at tjene penge i foråret 2020 pga. corona, og Christian fik sig derfor et almindeligt arbejde som webudvikler i efteråret 2020. Så vores drøm om at være selvstændige er sat på pause, og det er okay, da Christian er rigtig glad for sit arbejde som webudvikler.
Nu lever vi af hans indkomst, og det fungerer fint, fordi vi er gode til at spare, der hvor vi kan og vil spare 🙂

Vi har 100% styr på vores økonomi. Det vil sige, at vi laver regnskab og skriver alle vores udgifter ind i et regneark via google docs. På den måde kan vi se præcis hvad vi bruger hver måned.

Kort overblik over vores økonomi:

Indtægter:
 • Vi lever af min mands løn som webudvikler.
 • Vi får lidt boligstøtte, fordi vi bor til leje.
 • Vi får børnepenge som alle andre.
 • Jeg tjener en lille bitte smule som blogger, dog endnu ikke nok til at man kan kalde det en reel indtægt.
 • Min mands arbejde betaler vores internet.
Udgifter:
 • Vores husleje + vand, varme og strøm.
 • Vi ejer vores bil, så vi betaler kun for benzin, forsikring og service m.m.
 • Vi har valgt et billigt mobilabonnement og betaler ca. 58 kr. i måneden for både min og min mands telefonregning.
 • Vi betaler kun for 1 streamingtjeneste.
 • Vi har valgt at prioritere vores madbudget ret højt, da vi lever økologisk og meget glutenfrit og vegansk. Vores gennemsnit er derfor ca. 5500 kr. i måneden.

Derudover har vi arvet en del tøj til Nova og ellers køber vi meget brugt til både hende og os selv. Vi har også benyttet os af byttemarkeder.
Vi tænker velovervejet over alle vores køb, og køber som reglen kun tøj, sko osv. til hinanden til fødselsdage og jul.
Vi går sjældent ud i byen og spiser eller køber mad udefra.

Besparelser:

Der er flere besparelser at tænke på ved at hjemmepasse f.eks.:

 • Transport til arbejde
 • Fagforeningskontingent
 • A-kasse
 • Institutionsplads
 • Ekstra tøj, udstyr og udgifter til børnene i forbindelse med pasning

Derudover kan man kigge på sine udgifter og virkelig skære ind til benet. Er det nødvendigt at købe ditten og datten? Behøver vi at abonnere på diverse?

Og så kan din ægtefælle få dit fradrag, så derfor kan det betale sig at være gift, hvis man hjemmepasser 😉

Nogle kommuner giver også tilskud til hjemmepasning i 1 år. Forhåbentlig vil det snart være sådan, at pengene følger barnet i stedet for. Det giver bare mere mening synes jeg!

Jeg er glad for vores beslutning!

I september 2021 fyldte Nova 3 år. Når jeg ser tilbage på de sidste 3 år, så er jeg vildt taknemmelig for de beslutninger vi har taget. Jeg er glad for, at jeg har hjemmepasset hende, og glad for alt det, som har fulgt med det.

Jeg elsker stadig vores hjemmeliv, og alt det som det giver mig, når jeg er sammen med Nova. Hver dag oplever børn stort set alle følelser der findes, og som mor ved jeg præcis hvordan jeg kan hjælpe mit barn igennem det. Jeg er så taknemmelig for at være vidne til hendes udvikling, og det betyder også, at jeg selv udvikler mig utrolig meget.

Det hele kan lyde meget rosenrødt, men selvfølgelig er det hårdt indimellem, at være så meget på, og ikke have tid til sig selv. Det er en del af den vidunderlige pakke, som jo ikke varer særlig længe, set i perspektiv med hele ens liv.

Tak fordi du har læst med!
Kærligst fra Lærke

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂