Det universelle babysprog der hjalp os

I dag vil jeg fortælle dig om det universelle babysprog der hjalp os. Nu tænker du måske, ”findes der et universelt babysprog?” Ja det gør der! Det burde være en viden, man som forælder fik hos jordemoderen eller lægen, for det er en kæmpe hjælp at vide, når man er en nybagt forælder. Men bare rolig, nu får du det hele at vide her!

Det universelle babysprog kan kun bruges til helt nyfødte og til de er omkring 3 måneder. Derefter vil deres lyde ændre sig, bl.a. fordi de begynder at pludre mere, og fordi sutterefleksen slutter. Men hvis babyen er blevet hørt i sit sprog, og dens basale behov er blevet dækket, så kan de sagtens fortsætte noget tid endnu med at sige lyden.

Man kalder også dette her babysprog for ”Dunstan baby language”, opkaldt efter Priscilla Dunstan, som har fundet ud af dette her.

Det universelle babysprog er 5 forskellige lyde som alle spædbørn laver. Det er en lyd refleks, præcis ligesom når babyer nyser, bøvser eller hikker. Lyden kan starte stille og gå over i en gråd med samme lyd, men hvis baby ikke får sit behov, som det giver udtryk for, dækket, kan det gå over i en gråd som ikke er til at skelne, eller i hvert fald meget svær at høre.

Her er de 5 universelle babylyde:
 • “Neh” Det betyder ”Jeg er sulten”.

  Et spædbarn bruger lydrefleksen ”Neh” til at kommunikere sin sult. Lyden opstår, når sugerefleksen udløses, og tungen presses op i ganen.
 • “Owh” Det betyder ”Jeg er træt”

  Et spædbarn bruger lydrefleksen ”Owh” til at fortælle os, at de er trætte. Lyden minder meget, om lyden vi laver, når vi gaber.
 • “Heh” Det betyder ”Jeg har det ubehageligt”

  Et spædbarn bruger lydrefleksen ”Heh” til at fortælle os at det har det ubehageligt. Det kan være stress, det fryser, det sveder, eller at bleen skal skiftes. Lyden opstår altså som en reaktion på en hudrefleks, såsom svedfølelse eller kløe i numsen.
 • “Eairh” Det betyder ”Jeg har luft i maven/jeg skal af med afføring”

  Et spædbarn bruger lydrefleksen ”Eairh” til at fortælle os, at de har luft i maven eller har en dårlig mave. Lyden produceres, når indespærret luft fra en bøvs ikke er i stand til at komme ud, og bevæger sig derfor til maven, hvor tarmens muskler strammes for at tvinge luftboblen ud. Ofte vil denne lyd betyde, at en afføring er i gang, og spædbarnet vil bøje sine knæ og tage benene mod maven. Denne benbevægelse hjælper med den igangværende process.
 • “Eh” Det betyder ”Jeg skal bøvse”

  Et spædbarn bruger lydrefleksen ”Eh” til at fortælle os, at det skal bøvse. Lyden opstår når en stor boble af indespærret luft fanges i brystet, og refleksen forsøger at slippe luften ud af munden.

Jeg er meget taknemmelig for, at jeg havde læst om dette her, inden jeg fødte min datter Nova. Det var tydeligt lige fra begyndelsen, at hun sagde disse her lyde.

Nova brugte især meget ”Neh” lyden, for når hun ville amme. En gang da hun var få dage gammel, startede det meget stille ud, og vi var i tvivl, hvilken lyd det var, og så efter kort tid, så nærmest råbte hun ”NEH” og vi var slet ikke i tvivl om hvad hun sagde, fordi n’et var så tydeligt. Det var fedt at opleve, og siden det fangede vi den hurtigt.

”Eh” lyden sagde hun også tit, fordi hun skulle bøvse. Hun skulle altid op på skulderen efter amning, og også tit efter at have ligget ned, hun gylpede også en del den første tid. Måske det hænger sammen?
Det er desuden den lyd jeg oftest har lagt mærke til ved andre fremmede babyer, hvor forældrene ofte ikke har vidst hvad det betød, og prøvet med amning eller at få babyen til at sove, hvilket jo aldrig ender godt, når baby bare vil op og bøvse.

Det var sjældent hun sagde ”Owh”, men vi har hørt den. Hun faldt som regel i søvn ved brystet, så hun havde nok ikke brug for at sige lyden.

”Heh” har vi også hørt nogle gange, men det var ikke så tit. Mindes at huske, at det var en gang hun frøs eller svedte. Jeg tror heller ikke, at hun havde brug for at udtrykke den lyd ligeså meget ift. skift af ble, fordi hun havde 5+ afføringer om dagen, og de kom næsten altid undervejs eller efter en amning, (der var kraft på dem, så det kunne mærkes), og så skiftede vi jo bleen hurtigt, inden det blev ubehageligt for hende.

”Eairh” lyden har vi også kun hørt få gange, hvor hun havde ondt i maven. Men generelt havde hun ikke problemer med at komme af med sin afføring. Hvis vi skiftede hendes ble, og der ikke var afføring i den, så holdt jeg hende bare i hendes knæhaser hen over håndvasken, og så sked hun en kæmpe stråle ned i den. (Vi praktiserede EC).

Jeg håber virkelig at dette her universelle babysprog kan hjælpe dig og din baby. Jeg ved at det hjalp os utrolig meget. Det var en kæmpe lettelse ikke, at skulle være i tvivl om hvad vores datter ville. Det gav mig en tro på mig selv, og mine evner som mor. Nova var også en meget glad og tilfreds baby, og dette her babysprog har uden tvivl været medvirkende til det!

Priscilla Dunstan har været på ”Oprah” hvor man kan se dette klip derfra, og bl.a. høre de 5 lyde fra forskellige babyer!

Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *