I april 2019 blev jeg interviewet af DR om mit valg af at bruge tandpasta uden fluor. Derfor vil jeg nu lave en lille opdatering om min tandhygiejne, fortælle lidt om interviewet og give dig lidt anmeldelser af tandpasta uden fluor.
Jeg blev kontaktet af en journalist, som ville høre, om jeg kunne tænke mig at være med i en radioudsendelse om mit valg af tandpasta uden fluor. Det syntes jeg lød spændende, så det sagde jeg ja tak til 🙂 Efterfølgende blev der også lavet en artikel på dr.dk ud fra mit radiointerview.
Jeg er selv ok tilfreds med resultatet, selvom det var langt fra alt hvad jeg fortalte, der kom med. Så nu kan du få mere at vide her 😉
Hvorfor bruger jeg tandpasta uden fluor?
Jeg har siden ca. 2011 brugt tandpasta uden fluor. Enten min egen hjemmelavede eller Urtekrams økologiske tandpasta uden fluor. Det skete helt automatisk, da jeg begyndte at interessere mig mere for sundhed, og blev bevidst om alle min valg mht. hvad jeg proppede i eller på min krop – og fluor var ingen undtagelse.
Fluor eller mere præcist natriumfluorid, er grundlæggende et giftigt stof, og det anvendes da også som rottegift og sammenlignes i toksicitet med arsenik. Det tilsættes i tandpasta fordi det menes at forebygge huller i tænderne. Huller skyldes vækst af bakterier, der kan børstes og skylles væk – også uden fluor! Mange kritikere, af os der har fravalgt fluortandpasta, siger at fluor ikke er farligt i tandpasta, fordi det er så lidt der er i. Dertil vil jeg bare gerne sige, at hvis noget er grundlæggende giftigt, så vil jeg altså heller ikke putte bare en lille smule i munden. Vi børster tænder flere gange om dagen hele vores liv, så den lille smule bliver altså til meget i et større perspektiv, især også når vi får fluor naturligt gennem emballage, miljøet og drikkevand.
Fluor er skadeligt for børns vækst (negativ effekt på knoglerne) og bliver kædet sammen med nedsat intelligens hos børn. Derfor ser jeg ingen grund til, at mit barn skal indtage det, også selvom det er en lille mængde. Jeg synes, at det gælder om at mindske indtaget, der hvor man kan det.
Jeg er ikke bekymret for, om der skulle komme huller i mine eller min datters tænder. Jeg har aldrig selv haft huller i tænderne, og desuden så har vi en livsstil, hvor vi ikke drikker sodavand eller spiser en masse slik. Jeg tror slet ikke, at det er realistisk, at vi vil få huller i tænderne.
Det er ikke kun på grund af fluor, at jeg bruger min egen tandpasta eller en fluorfri købt tandpasta. Tandpasta med fluor i indeholder nemlig også ofte andet skadeligt kemi. Skadelige kemiske stoffer såsom carvone, triclosan, parabener og parfume. Med hjemmelavet tandpasta undgår du alt dette! Og heldigvis så er der også kommet rigtig mange gode tandpasta på markedet uden skadeligt kemi.
I forbindelse med artiklen i 2019, fik jeg foræret noget tandpasta uden fluor.
- Den ene hedder Biorepair.
Den har en rigtig god, stærk og frisk smag. Den er lidt til den søde side. Den skummer godt i munden uden at indeholde sodium lauryl sulfate og efterlader munden dejlig bagefter.
- Den anden hedder Forever bright toothgel.
Det er en tandpasta med plejende aloe vera og propolis, og som har en frisk smag af spearmint, og så er den meget sød. Der skal ikke bruges særlig meget af den, så den er meget drøj i brug, hvilket gør at den faktisk har en god pris. Den skummer godt i munden og efterlader munden dejlig bagefter. Den indeholder sodium lauryl sulfate, samt limonene og linalool, som kan være allergifremkaldende.
Efter at have brugt disse to tandpasta samt min egen og Urtekrams på skift, må jeg sige, at man kan vænne sig til alt. Min egen er helt klart den mest rene, da den er økologisk og indeholder få ingredienser. Den er heller ikke sødet og skummer ikke, det samme går for Urtekrams tandpasta, men den indeholder limonene og linalool, som kan være allergifremkaldende.
Jeg havde vænnet mig til disse to slags tandpasta. Så da jeg skulle prøve de to nye fra Biorepair og Forever var jeg overrasket over hvor søde de var i munden og hvor meget de skummede. Efter at have brugt dem alle på skift i over 2 år, kan jeg konstatere at man vænner sig til det hele. Og det er meget en smagssag hvad man foretrækker. Jeg er sådan set glad for at have dem alle sammen, så jeg kan skifte på dem 🙂
Hvordan ser mine tænder så ud nu 2,5 år efter interviewet?
Jeg har været til tandlægen 2 gange siden. Første gang var et almindeligt tjek, fordi det var mange år siden sidst. Jeg havde selvfølgelig ingen huller og mine tænder så sunde ud. Dog skulle jeg øve mig i ikke at børste så hårdt 😉 Tandlægen anbefalede mig at begynde at bruge Gum soft picks mellem tænderne. Både for at gøre bedre rent mellem tænderne, da mine tænder sidder ret tæt, og for at få sundere tandkød (jeg blødte i tandkødet under tandrensning). Det var en rigtig god anbefaling, og jeg synes det virker godt. Tandlægen ville gerne se mig igen efter nogle måneder, for at se udviklingen på mit tandkød efter brug af sådan en gummistick. Mit tandkød var allerede blevet meget sundere, så det var dejligt at det virker.
Hvad sker der når man tager et standpunkt?
Når man tager et standpunkt, og som i mit tilfælde fortæller på DR, at jeg ikke bruger tandpasta med fluor, så skal man også være indstillet på at få hård kritik tilbage. Jeg fik personlige henvendelser som var meget ubehagelige og jeg kunne bl.a. læse at det var omsorgssvigt i DR’s kommentarfelt på Facebook. Heldigvis fik jeg også søde henvendelser, bl.a. fra en enke til en tandlæge som også tog et standpunkt og var imod fluor og kviksølv. Han har skrevet om fluor her og det er værd at læse!
Jeg har taget et bevidst valg, som jeg har undersøgt nøje og læst for og imod. Jeg har fuld respekt for dem som tager bevidste valg, som er rigtige for dem, også selvom jeg ikke er enig. Det kræver noget at være bevidst i vores samfund i dag, og vide hvorfor man lever på den måde man nu lever på. Jeg synes det er vigtigt, at vi stiller spørgsmålstegn og undersøger for og imod, for at finde ud af hvad der føles rigtigt for os, så vi ikke bare ender med at følge strømmen, medmindre det er et bevidst valg selvfølgelig. Vi skal turde at komme ud af vores comfortzone, og gøre det som er rigtigt for os, og ikke det som er rigtigt i andres øjne.
Vi har alle lov til hver vores mening, og det er okay at vi ikke er enige. Tag hvad du kan bruge og lad resten ligge.
Hvis du har lyst til at kontakte mig efter at have læst dette blogindlæg, så tænk lige over hvordan du gør det, især hvis du ikke har noget positivt at sige 🙂
Glade og sunde smil uden fluor fra Lærke 😉
Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration”, mine 3 hemmelige tips til sunde madvaner, samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂
Dette blogindlæg er sponsoreret af Biorepair og Forever, og indeholder også affiliate links.