Kan gran virkelig bruges til andet end pynt og som et juletræ? Ja det kan det! For gran kan nemlig både spises og drikkes. I dag får du en super let opskrift på en frisk gran te. Helt hjemmelavet og lige at gå til. Teen smager af gran og er god for fordøjelsen. Derudover så er den også ganske sød.
Da jeg serverede den for min forlovede Christian, havde han ikke de store forventninger. Han tænkte ikke, at det ville smage godt, men efter at have drukket lidt sagde han: ”Hmm den var jo egentlig god!” 🙂
Det er bedst, at spise de aller nyeste granskud, som kommer i maj og juni afhængig af hvor tidligt det bliver varmt i vejret.
Gran er fyldt med æteriske olier, mineraler, betakaroten og C-vitamin. I gamle dage blev gran brugt som middel mod hoste og katar i luftvejene, og man mente også, at gran kunne stimulerer kredsløbet og afhjælpe leddegigt og ømme, stive muskler. Det blev også brugt som en ingrediens i salve mod betændelse. Gran kan også bruges som en naturlig mundfrisker ved at tygge på det 😉
Til 2 kopper te skal du bruge:
- Kogende vand (til 2 kopper)
- 4-6 nye granskud
Sådan gør du:
Først skal du plukke granskud. Pluk aldrig skud fra nyplantede og unge grantræer, det hæmmer væksten og ødelægger træet! Pluk i stedet fra store træer, der godt kan tåle at blive holdt lidt nede. Pluk ikke alle skud på samme træ, men nip lidt hist og pist, så træerne ikke hæmmes i væksten.
Skyl granskudene når du kommer hjem og sæt vand i kog. Put 2-3 granskud i hver kop og når vandet koger hælder du det i. Grannålene vil nu miste lidt farve, og blive lidt kedelige at se på, men det gør ikke noget. Lad det stå og trække indtil teen kan drikkes, og derefter kan du tage skudene op af vandet.
Hvis du har lyst kan du tilføje lidt frisk citron eller krydderurter til din gran te.
Tilmeld dig hjertens gerne mit nyhedsbrev (TILMELD DIG HER) – Og få min GRATIS e-bog “Grøn og sund inspiration” samt ca. 1 månedlig mail med sunde opskrifter og nyheder fra bloggen 🙂