Hjemmelavet konfekt kan efter min mening spises hele året rundt, og ikke bare til jul. Jeg fik for nylig en sådan lyst til lakrids, så jeg besluttede mig for at gå i køkkenet og lave lækkerier. Ud af det kom der disse Lakrids- og chokoladekugler, som er helt rå, glutenfri, laktosefri og uden raffineret sukker. Min erfaring siger mig, at ikke alle er så vilde med lakrids, så derfor har jeg valgt at dele grundopskriften i to. Derfor er der nogle med lakrids og andre med chokolade – på den måde kan man gøre alle glade! (Et lille madrim!)
Der bliver totalt ca. 50 kugler, altså 25 stk. lakridskugler og 25 stk. chokoladekugler.
For at lave grundopskriften til kuglerne skal du bruge:
- 100 gr. valnødder
- 100 gr. hasselnødder
- 250 gr. bløde dadler
Dette skal du bruge til chokoladekuglerne:
- 1/2 portion af grundopskriften
- 10 gr. rå kakaopulver
- Kokos til pynt
Dette skal du bruge til lakridskuglerne:
- 1/2 portion af grundopskriften
- 5 gr. lakridsekstrakt i pulverform
- Frysetørrede hindbær til pynt
Til den hjemmelavede overtrækschokolade skal du bruge:
- 30 gr. kokosolie
- 15 gr. agavesirup
- 10 gr. rå kakaopulver
Sådan gør du:
Start med at lave grundopskriften, ved at blende nødderne i en foodprocessor, indtil de er blevet til bittesmå stykker. Tilsæt så de udstenede dadler og blend igen, indtil det har samlet sig helt som en klistret masse. Del massen i to, og ælt rå kakaopulver i den ene, og lakridsekstrakt i den anden. Form så ca. 25 små kugler af hver slags og stil dem til side. Lav nu den hjemmelavede overtrækschokolade, ved at smelte kokosolien over komfuret og blande det i en skål sammen med agavesirup og rå kakaopulver.
Tag så dine kugler og dyp og vend dem alle i chokoladen, og sæt dem på en tallerken. Drys frysetørrede hindbær på dine lakridskugler, og drys kokosmel på dine chokoladekugler. Stil dem i køleskabet for at størkne i en times tid, og så kan de spises!
Hvis du har en plade chokolade til at ligge derhjemme, kan du også fint smelte den og dyppe kuglerne i det. På den måde vil chokoladen smage tydeligere igennem. Ved at lave din egen hjemmelavede overtrækschokolade, bliver smagen af chokolade mindre, da det er sværere at lave et tykt lag chokolade på denne måde. Efter min mening passer den hjemmelavede overtrækschokolade rigtig godt til disse lakrids- og chokoladekugler, da kokosolien smager igennem samt sødmen fra agavesiruppen.
Opbevar dem i f.eks. en kagedåse i køleskabet, så chokoladen ikke smelter.